YÃœKLENÄ°YOR

Hakkımızda

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası; 1903 yılında Eski Belediye Caddesinde kuruldu. O yıllarda tütün yetiÅŸtiriciliÄŸinde Bafra Türkiye'nin en önemli merkezi konumundaydı. Yerli ve Yabancı Tütün Tüccarlarının yöreye çok sık gelmesi ve ihracat nedeni ile oluÅŸan ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla kurulmuÅŸtur.Zaman…

Devamı

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Telefon

0362 543 10 75
0362 542 58 48

E-Posta

info@bafratso.org.tr

Adres

Hacınabi Mah. Tekel Cd. No:53- Bafra/SAMSUN

Kayıt Mecburiyeti

5174 Sayılı Kanunun 9. maddesine göre Ticaret Siciline kayıtlı tacir ve bu Kanuna göre sanayici sıfatını haiz tüm gerçek ve tüzel kiÅŸilerle ÅŸubeler ve fabrikaları, bulundukları yerin bu Kanun gereÄŸince mensup olacakları odalarına veya ajanlıklarına kaydolunmaya mecburdurlar. 

Sermayesinin tamamı Devlete ve Özel Ä°darelere veya belediyelere veya bunların ortaklığına ait olan Ä°ktisadi Müesseselerle bunların ÅŸubeleri, özel kanun veya sözleÅŸme ile kurulmuÅŸ olup, Devletin ve Özel Ä°darelerin veya Belediyenin iÅŸtiraki bulunan tüzel kiÅŸiliÄŸe haiz müesseseler veya bunların ÅŸubeleri ve fabrikaları bulundukları yerin Odalarına kaydolunmaya mecburdurlar. 

Bir merkeze baÄŸlı olduÄŸu halde müstakil sermayesi ve müstakil muhasebesi bulunan veya muhasebesi merkezde tutulduÄŸu ve müstakil sermayesi olmadığı halde kendi başına ticari muamele yapan yerler ÅŸube addolunur. Sanayi Odaları kurulan yerlerde, bu Kanunun tarifine uyan sanayiciler, Sanayi Odalarına kaydolunduÄŸunda Ticaret Odalarına kaydolunma mükellefiyetini yerine getirmiÅŸ olarlar. Ancak sanayiciler kendi Sanayi mamüllerini satmak üzere birden fazla satış yeri açtıkları takdirde fazlası için satış yerlerinin bulunduÄŸu Ticaret Odaları veya Ticaret ve Sanayi Odalarına da kaydolunmaya mecburdurlar. 

Sanayici, kendi Sanayi mamüllerinin satışı dışında baÅŸka ticarei iÅŸlerle uÄŸraÅŸtığı takdirde Ticaret Odasına da kaydolunmaya mecburdur. Sanayi iÅŸletmesi sahiplerinin, iÅŸlerinin icabı olarak meÅŸgul oldukları Ticaret iÅŸleri bunların sanayici sıfatını kaldırmaz. Bu gibiler arzu ettikleri takdirde Ticaret Odalarına da girmekte muhtardırlar. 

Deniz ticareti ile uÄŸraÅŸan aÅŸağıda yazılı Ticaret Siciline kayıtlı gerçek ve tüzel kiÅŸiler, Deniz Ticaret Odasına kaydolma zorunluluÄŸundadırlar. 

Gemi sahipleri, donatanlar ve donatma iÅŸtirakleri, gemi iÅŸletenler, 

a. Gemi acenteleri 

b. Gemi alım satım navlun komisyoncuları, forvarderler 

c. Stivedor ve puantaj firmaları 

d. Gemi klas müesseseleri, deniz sigorta müesseseleri ve acenteleri ile deniz ekspertiz kuruluÅŸları ve sürveyörleri 

e. Deniz malzemesi, kumanyacılar ve Sanayi malzemesi alım satımı yapan firmalar, bunker iÅŸiyle uÄŸraÅŸan firmalar, (***) 

f. Marina ve liman iÅŸletme firmaları, (***) 

g. Balıkçılıkla ilgili gemi iÅŸleten firmalar, (***) 

h. Ä°PTAL (*****) 

(**) Deniz ticareti ile uÄŸraÅŸan, sermayesinin tamamı Devlete, Belediyelere veya Özel Ä°dare yahut bunların ortaklığına ait olan Ä°ktisadi Müesseselerle, özel kanun veya sözleÅŸme ile kurulmuÅŸ olupDevletin, Ä°ktisadi Devlet TeÅŸekküllerinin, Özel Ä°dare veya Belediyelerin iÅŸtiraki bulunan tüzel kiÅŸiliÄŸe haiz müesseseler, bulundukları Ä°lin Deniz Ticaret Odasına kaydolmakla mükelleftirler. 

NOT: 

1. 6233 sayılı Kanunla deÄŸitirilen madde veya fıkraların yanına (*) 

2. 2567 sayılı Kanunla deÄŸiÅŸtirilen madde veya fıkraların yanına (**) 

3. 3277 sayılı Kanunla deÄŸiÅŸtirilen madde veya fıkraların yanına (***) 

4. 3452 sayılı Kanunla deÄŸiÅŸtirilen madde veya fıklaların yanına (****) 

Ä°PTAL: Bu madde 27/06/1995 Resmi Gazete tarihli 557 Sayılı KHK ile deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, ancak 557 sayılı KHK’nin Anayasa Mahkemesi’nin 20/09/1995 tarih ve 1995/43 E, 1995/46 K sayılı kararı ile iptal edilmesiyle yürürlükten kalkmıştır. 

Ticaret Sicili’ne tesçil ve ilanını yapıldıktan sonra, 6762 Sayılı Türk Ticaret Kanunu, 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi Kanunu ile ilgili tüzük ve yönetmelikler hükümleri gereÄŸince gerçek ve tüzel kiÅŸilerin Oda’ya da kayıt yaptırmaları gerekmektedir. 

NOT: 

Eczaneler ve Mali Müşavirlik Åžirketlerinin Odaya kayıt olma zorunluluÄŸu olmaması nedeniyle talep edildiÄŸi takdirde kayıt yapılmaktadır. 

Tacir, Gerçek KiÅŸi Tacir, Tacir-Esnaf Ayırımı, Tüzel KiÅŸi Tacir 

Gerçek kiÅŸi tacir: Türk Ticaret Kanunu’nun 14.maddesine göre bir ticari iÅŸletmeyi kısmen bile olsa kendi adına iÅŸleten kimse tacir sayılmaktadır. 

Bu tanım gereÄŸince gerçek kiÅŸilerin tacir niteliÄŸini kazanabilmesi için bir ticari iÅŸletmenin var olması, bu ticari iÅŸletmenin iÅŸletilmesi, ticari iÅŸletmenin kısmende olsa kendisi adına iÅŸletmesidir. 

Tacir esnaf ayrımı: 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanunu’nun 2. ve DeÄŸiÅŸik 6. Maddeleriyle 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 12 ve 17. maddelerinin uygulanması bakımından, Esnaf ve Küçük Sanatkarlar ile Tacir ve Sanayicinin ayrımına iliÅŸkin esaslar, Esnaf veKüçük Sanatkar ile Tacir ve Sanayiciyi belirleme Koordinasyon Kurulu’nun 14/01/1985 tarihli ve 5 sayılı kararına istinaden Bakanlar kurulunca Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 

Bu karara göre Koordinasyon Kurulunca tespit ve yayımlanacak esnaf ve küçük sanatkar kollarına dahil olan ve gelir vergisinden muaf olanlarla, kazançları götürü usulde vergilendirilenler, işletme hesabına göre defter tutanlardan iktisadi faaliyetleri nakdi sermayelerinden ziyade bedeni çalışmalarına dayanan ve kazançları ancak geçimlerini sağlamaya yetecek derecede az olan ve Vergi Usul Kanunu’nun 177. maddesinin 1.Fıkrasının 1 ve 3 numaralı bendlerinde yer alan nakdi limitlerin yarısını, 2 numaralı bendinde yazılı nakdi limitin tamamını aşmayanlar Esnaf ve Küçük Sanatkar.

Vergi Usul Kanunu’na istinaden 1. sınıf tacir sayılan ve bilanço esasına göre defter tutanlar ile işletme hesabına göre defter tutan ve 1. maddede belirtilenlerin dışında kalanlar Tacir ve Sanayici sayılmaktadır. Diğer bir anlatımla, gerçek usulde vergilendirilenlerden Vergi Usul Kanunu gereğince 1. sınıf tacir sayılan, bilanço esasına göre defter tutanlarla işletme esasına göre defter tutanlardan Vergi Usul Kanunu’nun 177. maddesinin birinci fıkrasının 1 ve 3 numaralı bendlerinde yer alan nakdi limitlerin yarısını, 2 numaralı bendindeki yazılı limitin tamamını aşanlar TACİR sayılmaktadır.

PaylaÅŸ :