YÜKLENİYOR

Hakkımızda

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası; 1903 yılında Eski Belediye Caddesinde kuruldu. O yıllarda tütün yetiştiriciliğinde Bafra Türkiye'nin en önemli merkezi konumundaydı. Yerli ve Yabancı Tütün Tüccarlarının yöreye çok sık gelmesi ve ihracat nedeni ile oluşan ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla kurulmuştur.Zaman…

Devamı

İletişim Bilgileri

Telefon

0362 543 10 75
0362 542 58 48

E-Posta

info@bafratso.org.tr

Adres

Hacınabi Mah. Tekel Cd. No:53- Bafra/SAMSUN

KOBİ'lere bayram müjdesi: 30 binden 80 bin liraya kadar kredi desteği

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bayram öncesi KOBİ'lere kredi müjdesi verdi. 30 bin liradan 80 bin liraya kadar verilecek kredinin yüzde 75'inin KOSGEB tarafından karşılanacağını belirten Ergün, yüzde 25'inin işletme tarafından ödeneceğini ifade etti. Kadın girişimciye 10 bin lira daha fazla kredi desteği verileceğini aktaran Bakan Ergün, başvuruların 23 Kasım 2010 tarihinde başlayacağını 31 Aralık 2010 tarihinde sona ereceğini dile getirdi.

Yeni Başbakanlıkta düzenlenen basın toplantısında konuşan Ergün, 2003 yılından bu yana 7,7 milyar lira kredi kullandırıldığını dile getirdi. KOBİ Borsası kurma çalışmalarını devam ettirdiklerini kaydeden Sanayi ve Ticaret Bakanı, KOBİ'lerin en önemli finans kaynağının kendi alacakları olduğunu ve birbirlerine ödemelerini geciktirmemeleri çağrısında bulundu.
Yeni destek programlarıyla KOBİ'lerin yanı sıra esnaf ve sanatkarların sorunların çözümünde de etkili olacağını vurgulayan Nihat Ergün, Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi Destek Programı, İhracat Kredisi Destek Programı'nın ekonomideki canlanmaya katkı sunacağına işaret etti. Bakan, destek programlarının KOBİ'leri ihracata ve büyümeye yönlendirme amacı taşıdığının altını çizerek KOBİ'lerin rekabetçi niteliğinin de artması için işletmelerin ölçeğine göre arttırma yapacaklarını aktardı. Daha fazla istihdam yapan, üretim yapan KOBİ'lere daha fazla destek verileceğini bildiren Ergün, "İşletmelere hızlı ve sürdürülebilir büyüme ortama sağlayacak, istihdamı artırtmalarına imkan vereceğiz." dedi.

KADIN GİRİŞİMCİYE 10 BİN LİRA DAHA FAZLA

Bakan Nihat Ergün, kredinin detaylarını ise şu sözlerle anlattı: "10 işçiden daha az işçi çalıştıran 1 milyon liradan cirosu olan mikro ölçekli işletme için 30 bin lira, 50'den daha az eleman çalıştıran 5 milyon liradan az ciro yapan küçük ölçekli işletmeler için 50 bin lira, 250'den daha az eleman çalıştıran 25 milyon liradan az ciro yapan orta ölçekli işletmeler için 80 bin lira kredi desteği verilecek."
Krediler bağlamında kadın girişimciye pozitif ayrımcılık yapılacağına dikkat çeken Ergün, kadın girişimcilere kredilerin 10 bin lira üzerinde destek verileceğini ifade etti. İlk 6 ay ödemesiz olmak üzere geri kalan eşit taksitler 18 ay olan desteğin yüzde 25'ini işletme, yüzde 75'ini KOSGEB karşılayacağını belirten Bakan Ergün, ödeme süresinin toplam 24 aylık olduğunu kaydetti. Kredinin en üst limitte kullanılması halinde mikro ölçekli işletmelerin bankaya vereceği para 859 lira, küçük ölçekli bin 431 lira, orta ölçekli işletme 2 bin 300 lira ile sınırlı kalacağını açıkladı. Bu kredinin KOSGEB'e etkisinin sırasıyla 2 bin 576, 4 bin 294, 6 bin 900 lira olduğunu duyurdu. Ergün, bu programdan 44 bin işletmenin yararlanmasını 1,5 milyar liralık kredi hacmi oluşmasını amaçladıklarını belirtti.

BAŞVURU 23 KASIM'DA BANKALARA

İhracat kredisi destek programında 200 bin dolar üst limit olduğunu söyleyen Sanayi Bakanı Nihat Ergün, daha az da alınabileceğini aktardı. 1 milyar dolar ilave ihracat yapmalarını beklediklerini kaydeden Ergün, bu destekte de 1,5 milyar dolar kredi kullandırılacağını bildirdi. Firmalara KOSGEB veri tabanına kayıt olmalarını öneren Ergün, ihracat desteği için 17, ölçek endeksli destek için 18 bankayla anlaşıldığını söyledi. KOBİ'lerin bayram sonrası 23 Kasım'dan itibaren başvuru yapılabileceklerini aktardı.
Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Ergün, 2010 yılı sonuna kadar KOBİ'lerin krediye başvuracağını söyledi. Ergün, aylık faizlerin lira için yüzde 0,94, dolar için yüzde 3,98 olduğunu cevabını verdi.
Geçen yılki destek programından 100 bin işletme hedefti 85 bin işletme yararlandığını kaydeden Ergün, "Bu seneki desteklerden 45 bin işletme büyüme endeksli destekten yararlanacak, 5 bini ihracat desteğinden. 50 binin üzerine çıkarsa 2011 yılı imkanlarından kullanırız. Talep beklentilerin üzerinde olursa yeni kaynaklarla destek vereceğiz." dedi