Bafra GGP
Bafra Geleceğin Girişimcileri Projesi
Proje Hakkında
Toplam 80 lise veya üniversite mezunu işsiz gencin girişimcilik konusunda eğitim alarak kendi yetenek ve sınırlarının farkına varmaları sağlanacak ve bölgedeki girişimcilik kültürünün geliştirilmesine katkıda bulunulacaktır. Proje çerçevesinde eğitim programları düzenlenecek ve uygulanacak, web sitesi kurulacak, çeşitli seminerler verilecektir. Proje faydalanıcılarının tamamına birebir danışmanlık desteği verilerek mesleki yönlendirmeler sağlanacak ve girişimcilik ruhu aşılanacaktır. Proje ile istihdam imkanı yaratılarak bölge ekonomisi üzerine somut olumlu etki yaratılması üzerine yoğunlaşılacaktır. Projemiz, Düzey 2 bölgelerinden Samsun İline bağlı Bafra İlçesi’nde uygulanacaktır.
Geleceğin Girişimcileri Projesi kapsamında yürütülecek eğitim programlarına katılacak faydalanıcılar, girişimcilik konusunda bilgi sahibi olacak ve Proje’den sonra daha nitelikli duruma gelmenin yanı sıra, kendi işlerini kurma yolunda adım atabileceklerdir. Faydalanıcılar, eğitim programlarının sonunda düzenlenecek iş planı hazırlama ve birebir görüşme seansları ile, kurs saatlerinde öğrendikleri genel bilgileri, şahsi durumları ile harmanlayarak uzman kişiye soru sorabileceklerdir. Böylece, hem girişimcilik konusunda bilgi sahibi olacak hem de kendilerinin iş kurması halinde özel durumlarının neden olabileceği sorunları ya da sağlayacağı avantajları öğrenmiş olacaklardır. Hedef grup, Proje’nin sonunda kazanacağı yeni bilgi ve beceriler ile, Ankara, Bursa, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere çalışmak için göç etmek yerine Bafra’da iş kurarak bölge ekonomisini canlandıracaktır. Faydalanıcılar, Bafra’da halihazırda mevcut işletmelerde iş bulma olasılıklarını artırarak istihdam edilebilirliklerinde önemli ölçüde ilerleme kaydetmiş olacaklardır. Böylelikle, hem hedef grubun, hem de Bafra’nın ekonomik durumunda gelişme sağlanacaktır.
Hedef grupların durumundaki gelişmeler bağımsız bir araştırma ve değerlendirme firması tarafından proje öncesi, proje sırasında ve sonrasında (6 ay sonra) ölçülerek raporlanacaktır. Söz konusu raporlar Proje web sitesinde yer alacaktır.
Hedef grup, Proje kapsamında verilecek eğitimler yoluyla girişimcilik konusunda bilgi sahibi olacak ve teknik açıdan kapasitesini artıracaktır.
Günümüzde internetin önemi hızla artmaktadır. Proje kapsamında kurulacak web sitesi sadece Proje bilgileri değil aynı zamanda Bafra Ticaret ve Sanayi Odamız üyeleri tarafından ihtiyaç duyulan elemanlara ilişkin iş ilanları da yer alacaktır. Proje web sitesi genç girişimciler ile KOBİ’ler arasında bir köprü vazifesi kurmuş olacaktır. Proje web sitesi ile “web sitesi kullanımı” ve “etkileri”ni birebir hayata geçirilecektir.
Proje kapsamında eğitim mekanı olan Bafra Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu’nda kurulacak Girişimcilik Kütüphanesi okulun kazanımı olacak ve bütün Bafra halkına açık olacaktır. Kütüphanede Girişimcilik, Finans, İş Yönetim, Dış Ticaret, Yaratıcı Düşünme ve Kendini Geliştirme konularında pek çok kitabın yanı sıra Proje ders notları ve eğitim kitapçıkların da faydalanıcıların kullanımına sunulacaktır.
Proje kapsamında hazırlanacak eğitim kitapçığı ile girişimcilik, dış ticaret ile ilgili tüm mevzuat ve düzenlemeler güncel bir şekilde hazırlanmış olacak, kitapçık yürütebilecek diğer araştırmalar ve çalışmalara rehberlik edecektir.
Proje kapsamında alınacak bilgisayarlar, projeksiyon cihazı vb ekipmanlar proje sonunda uygulama ve sözleşme makamı izin verirse Bafra Ticaret ve Sanayi Odası İlköğretim Okulu’na verilecek ve okul öğrencilerinin ve öğretmenlerin de bu ekipmanlardan faydalanması sağlanacaktır.
Bafra Ticaret ve Sanayi Odamız, Geleceğin Girişimcileri Projesi ile, AB standartlarında proje üretip yürütebilme olanağından azami şekilde yararlanmış olacaktır. Bu bağlamda, Avrupa Birliği Hibe Programları ile ilgili bilgi birikimi oluşacak ve bu birikim diğer kurum ve kuruluşlarla da paylaşılarak, uygun kriterlerde proje üretilmesi sağlanacaktır. Bu sayede, finanse edilmesi uygun görülen projelerin sayısında artış gözlenebilecek ve girişimciliğin sürdürülebilir ekonomik kalkınma potansiyelindeki önemi açığa çıkmış olacaktır.
Başvuru sahibi olan Bafra Ticaret ve Sanayi Odamız, Proje kapsamında basın toplantısı, Proje’yi tanıtıcı afişler ile Proje’nin başarılı bir şekilde uygulanarak sonuçlanmasından sonra diğer yerel yönetimler, çeşitli vakıf ve dernekler ve benzer kuruluşlar için örnek teşkil edecektir. Proje ortağımız Bafra Ticaret Borsası ise, ekonomik kalkınma potansiyelinin ortaya çıkarılması konusuna ilişkin fikirlerini projelendirme ve meydana getirilen projelerin bölgedeki diğer kurum ve kuruluşlar ile uygulanması aşamalarında bilgi sahibi olacaktır. Böylece, iki proje ortağı da, kendilerine, Avrupa Birliği Hibe Programları kapsamında fonlanan çeşitli projelerin hazırlığı, uygulanması ve ortak bulunması konularına yönelik diğer kurum ve kuruluşlardan gelebilecek soruları yanıtlayabilecek, her türlü desteği imkanları ölçüsünde verebilecek kapasiteye erişecek ve bilgi birikimine sahip olacaklardır.