Bafra Tarım
İlçemiz Türkiye’nin En önemli delta ovalarından olması sebebi ile tarımsal üretim ön plandadır, buna bağlı olarak ta tarıma dayalı sanayi gelişmektedir.
ARAZÄ° DAÄžILIMI
GÖLLER 4.390 Ha. (%3)
ÇAYIR-MERA 3.232 Ha. (%2)
TARIM DIÅžI ARAZÄ°LER 14.668 Ha. (%10)
ORMAN ve FUNDALIK ARAZÄ°LER 56.323 Ha. (%38)
TARIM ARAZÄ°LERÄ° 67.787 Ha. (%47)
TOPLAM YÜZÖLÇÜM 146.400 ha
TARIM ARAZÄ° DAÄžILIMI
MEYVE 2.531 Ha.
KULLANILMAYAN ALAN 5.056 Ha.
SEBZE 8.904 Ha.
NADAS 1.514 Ha.
TARLA BÄ°TKÄ°LERÄ° 49.761 Ha.
SERA VE ÖRTÜ ALTI 15.8 Ha.
SÃœS BÄ°TKÄ°LERÄ° 5 Ha.
TOPLAM TARIM ARAZÄ°S 67.787 Ha
TARLA BÄ°TKÄ°LERÄ°
• Mevcut tarım arazilerimizin 49.761 ha kısmında tarla bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır. Tarla bitkileri içerisinde ilçemizde ağırlıklı olarak; buğday, çeltik, fiğ, silajlık mısır, dane mısır, ayçiçeği, tütün yetiştiriciliği yapılmaktadır.
• Mevcut yetiştirilen bitkiler içerisinde buğday 176 000 da ekiliş alanı ve 73.450 ton üretimi ile ilk sırayı almaktadır.
• 130 532 da ekilişi ve 103.000 ton üretimi ile çeltik 2. Sırada yer almaktadır. Türkiye çeltik üretiminin yaklaşık %11 ini Bafra ilçesi karşılamaktadır
SEBZECÄ°LÄ°K
• Mevcut tarım arazilerimizin 77.500 da alanında kışlık sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır.
• Yetiştiriciliği yapılan başlıca ürünler; beyaz lahana, kırmızı lahana, karnabahar, marul, ıspanak, pırasa, brokoli, enginar ve kültür mantarı.
• Kışlık sebzeler içerisinde 24.000 da ekilişi ile kırmızı lahana ilk sırada yer almaktadır. 22.000 da ekilişi ile beyaz lahana 2. Sırada gelmektedir.10.000 da ekilişi ile karnabahar bu ürünleri takip etmektedir. 6000 dekarlık alanda yapılan pırasa yetiştiriciliği, Ülkemizde Mersin İlinden sonra ikinci sırada gelmektedir.Brokoli ve Ispanak üretiminde de İlçemiz Ülkemizde 4 cü sırada yer almaktadır.
• Yazlık sebze ekiliş alanı 78.000 da dır. Yazlık sebze olarak çoğunlukla; salçalık (kapya) biber, karpuz, kavun, domates, sivri ve dolamlık biber çeşitleri, hıyar, patlıcan, tarımı yapılmaktadır.
• Mevcut yazlık sebzeler içinde 30.000 da ekilişi 75.000 ton üretimi ile salçalık (kapya) biber ilk sırayı almaktadır. Bu ürünleri 12.000 da lık ekiliş 84.000 ton üretim ile karpuz ve 9.500 da ekiliş 33.250 ton üretimi ile kavun izlemektedir.
• İlçemizde Elyaf - tül sisteminde Yaklaşık 25.000 dekar alanda Kavun, Karpuz, Domates ve Biber yetiştiriciliği yapılmaktadır.
• İlçemizde yetiştirilen yazlık ve kışlık sebze çeşitliliği o kadar fazladır ki yılın 11 ayında da pazara arz edilebilecek ürün bulunmaktadır.
SERA VE ÖRTÜ ALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ
• İlçemizde süs bitkileri yetiştiriciliği toplam 6 kişide 22 dekar sera alanında yapılmakta olup gül, karanfil, kesme çiçek ve ekonomik değeri olan diğer çiçekler yetiştirilmektedir.
• İlçemizde 92 üreticide 88 dekar sera alanında sebzecilik yapılmakta olup, ekonomik değeri yüksek Hıyar, Patlıcan, Domates, Biber, Kışlık Marul gibi sebzelerde erkencilik sağlanmaktadır.
• İlçemizde toplam 5 işletmede 44,7 dekar sera alanında yazlık ve kışlık fide yetiştiriciliği yapılmakta, bölgemizde ve ilçemizde sebzecilik yapan çiftçilerimizin ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmaktadır.
MEYVECÄ°LÄ°K
• Toplam 25.319 da meyve bahçesi mevcuttur.
• 22.120 da dikili alanı ile fındık ilk sırada yer almaktadır.
• Son yıllarda uygulamaya konulan proje ve yayım çalışmaları ile ceviz yetiştiriciliği yapılan alanlar artmaya başlamıştır.
• 2.350 dekar alanda ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır.
• İlçemizde toplam 3 işletmede meyve fide yetiştiriciliği yapılmakta, bölgemizde ve ilçemizde meyvecilik yapan çiftçilerimizin ihtiyaçları karşılanmaya çalışılmaktadır.