YÜKLENİYOR

Hakkımızda

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası; 1903 yılında Eski Belediye Caddesinde kuruldu. O yıllarda tütün yetiştiriciliğinde Bafra Türkiye'nin en önemli merkezi konumundaydı. Yerli ve Yabancı Tütün Tüccarlarının yöreye çok sık gelmesi ve ihracat nedeni ile oluşan ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla kurulmuştur.Zaman…

Devamı

İletişim Bilgileri

Telefon

0362 543 10 75
0362 542 58 48

E-Posta

info@bafratso.org.tr

Adres

Hacınabi Mah. Tekel Cd. No:53- Bafra/SAMSUN

55 Adet Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programı Projeleri için Toplu Açılış Töreni

TARIMSAL KALKINMAYA BAKAN NEŞTERİ 

Samsun Bafra Organize Sanayi Bölgesi'nde 9 işadamının bir araya gelerek kurdukları BAFRAM şirketi yönetim kurulu başkanı İbrahim Bıyık yaptığı açılış konuşmasında,” Soğuk hava deposunu ve sebze paketleme tesisini bölgeye kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Bıyık,Bafra Ovası'nda 145 bin dekar alanda yaklaşık 400 bin ton yazlık ve kışlık sebze üretimi yapıldığını ve kışlık sebzede Türkiye üretiminin yüzde 24'ünün bu ovada üretildiği belirtildi.
Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı ise, Bafra’nın ihtiyaçlarını bakanlar huzurunda çok güzel bir şekilde dile getirdi. Boyacı, ”Bugün yine 5 bin yıllık tarihi olan Bafra tarihe damgasını vuruyor. Bafra yatırım yapanları ve çiftçiye destek verenleri her zaman çok sevmiştir. Bafra Organize Sanayi Bölgesinde de tarıma dayalı sanayi hızla gelişiyor. Bafra’nın gelişmesi için üretici birliklerine desteklerin artmasını istiyoruz. 23 tane köyümüzde organik tarıma geçtik. Organik tarım ve liman konusunda da çalışmalarımız devam ediyor “ dedi.
TEDGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan ise,” Samsun ilinde 55 tane desteklenen projenin 10 tanesi Bafra ilçesindedir. Samsun’da desteklenen 55 proje ile ekonomimize 18.509.994,82 tutarında kazandırırken bu yatırımların 49 adeti tamamlanmış olup hepsi tamamlandığında, tamamlanan 55 adetine 9.129.462,83 Tl tutarında hibe desteği sağlanmış olacaktır” diye konuştu.
AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk ise, Samsun’un iki tane çok önemli ovası olduğunu ve AK Parti iktidarı olarak, her zaman destek için çiftçilerin yanında olduklarını ifade etti.
AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni ise, “Bugün Bafra’da farklı bir gün yaşıyoruz. 2002 yılından beri Bafra’yı konuşuyoruz. Samsun’da bakanımızla birlikte yaptığımız toplantı da Samsun tarımını masaya yatırdık. Bizim ovalarımızda artık sebze ve meyveler teknolojik olarak yetişiyor. Bafra ilçesine artık, duple yolar yapıldı. Bafra’ya en güzel şekilde geliniyor. Bafra ilçesinde Pazaryeri ve Cumhuriyet Meydanı projemiz için yakında çalışmaya başlayacağız. Bafra ilçesine Tarım Lisesi de kazandırdık. Bafra ilçesine Ziraat Fakültesi kazandıracağız” dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Suat Kılıç ise, iktidarlarının ülkeye önemli kazanımlar sağladığını ifade ederek, ''Ben 13,14 yaşındayken 19 Mayıs ilçesine PTT Binası açıldı. Biz bugün temel atma törenleri gerçekleştirmiyoruz, açılışlar gerçekleştiriyoruz'' dedi. Önceki iktidarları eleştiren Kılıç,''Bizden önceki dönemlerde 160 metrekarelik bir binanın temel atma töreni için ve açılışı için ayrı ayrı bakanlar geliyordu. Ayrı ayrı bakanlar geliyordu çünkü atılan temel yıllar sonra tamamlanıyordu. Biz attığımız temellerin de açılışlarını toplu olarak yapıyoruz. Bizden önceki dönemdekiler bu konuda sabıkalılar. Temel atmışlar, işleri bitirmemişler, milletin karşısına çıkmışlar. Bizim yaptıklarımızı görüyorsunuz ve biliyorsunuz. Biz bugün yaptıklarımızın daha fazlasını yapabiliriz. Kapasitemizi biliyoruz, bunun için çalışıyoruz'' şeklinde konuştu.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da konuşmasında, ''Samsun için değil ülkemiz adına da yıllardır istenilen ama yapılamayan bir değişimin Samsun ölçeğinde yapılmış olmasını gerçekleştiriyoruz. Geç kalmış bir dönüşümün Türk insanı ile buluşmasını bugün gerçekleştiriyoruz'' ifadelerini kullandı. 

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir de konuşmasında Türkiye'nin bir zihniyet değişiminin tam ortasında olduğunu ifade etti. Demir, ''Böyle bir değişimle böyle bir tesisin açılışını yapıyoruz. 2002 yılının Türkiye'ye kazandırdığı hedefin ne olduğunu insanlara hissettirdiği dönemleri yaşıyoruz. Geçmişte çok ihmale uğramış sektörleri geliştiriyoruz. 7 yılın içinde çok şey değişti ve gelişti. 35 milyardan 135 milyar doları buldu ülkemizin ihracatı'' dedi. Türkiye'nin her alanda geliştiğini ve değiştiğini vurgulayan Demir, ''Biz geçmişte kaybettiklerimizi önümüze alarak yolumuza devam ediyoruz'' diye konuştu.  

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ''Amacımız Türk tarımına 3 bin tesis kazandırmaktır, şuanda 1930 tesisi açtık'' dedi.

Bakan Eker, açılışta yaptığı konuşmada, milletin parasını doğru desteklerle, doğru projelerle kullandıklarını söyledi.
Verimli üretim yapmak isteyen üreticilerin yanında olduklarını söyleyen Eker, şunları kaydetti: ''Biz hükümet olarak iyinin, doğrunun, güzelin yanındayız. Bizim görevimiz millete destek olmak, onlara hizmet etmektir. Milletimizin bizlere emanet ettiği hazineyi en doğru şekilde kullanmak ve harcamaktır görevimiz. Biz, ''O 5 lira veriyorsa ben 5 fazlasını veririm'' ucuzluğunu benimsemedik. Bugün 55 tesisin toplu açılışını yapıyoruz. Bu tesisler, bizim için önemli yatırımlardır. İlk kez 2006 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarını başlattık. Biz bu tesislerin yüzde 50 sermaye ile ortağıyız. Ama bu tesislerin karına ortak değiliz. Amacımız Türk tarımına 3 bin tesis kazandırmaktır, şuanda 1930 tesisi açtık. 360 bin ton Türkiye'de çeltik üretilirken biz bunu bugün 760 bin tonun üzerine çıkarttık. Türkiye ihtiyacının yüzde 85'ini karşılıyoruz şuanda, yani yüzde 35, yüzde 40'ı karşılanıyordu bu ihtiyacın. Sadece pirinçte geldiğimiz nokta bu.'' Türkiye için en doğru, en iyi yatırımın ne olduğunu bildiklerini ve buna göre hareket ettiklerini söyleyen Eker, hayvancılığı, tarımı, kırsal kalkınmayı çok önemsediklerini ve geliştirdiklerini sözlerine ekledi.
Üreticiler bu ödemeleri olumlu karşıladığını söyleyen Bakan Mehmet Mehdi Eker, "Bu 3 yıllık bir program, biz istiyoruz ki vatandaşımız doğru yerde doğru ürünü eksin, bizde kendisine destek verelim. Çok kazanacağı yerde az kazanmasın, buna gönlümüz razı olmaz. Türkiye'nin tarihinde ilk defa biz Türkiye Tarımsal Üretim Havzaları Destekleme Modeli'ni çıkardık. Biz şuanda Türkiye'nin 780 bin kilometre kare içerisindeki tarım yapılabilen 26 milyon hektar arazisinin her 2.5 dönümünde hangi ürün, ne kadar verimlilikte yetiştirilebilir bunu biliyoruz. Bu çalışmada 527 milyon veri kullandık" diye konuştu.Bu ay içinde Türkiye genelinde aynı anda mazot ve gübre desteklerinin ödeneceğini ifade eden Eker, şunları kaydetti:
''Tarım Bakanlığı'nın işlevinin daha etkin olması, bürokratik zincirinin kısaltılması, vatandaşla, çiftçiyle, üreticiyle, yüz yüze iç içe olması için yeni bir organizasyon modeli düşünüyoruz. Bakanlıktaki bürokratik zinciri kısaltacağız. Stratejik yaklaşımda ülke kaynaklarının doğru kullanılması ve ülke potansiyelinin azami düzeye çıkarılması temel hedefimizdir. O nedenle istihdamın yüzde 26'sını barındıran bir sektörün stratejik bir bakış açısıyla hareket etmesi gerekiyor. Biz de bu yaklaşımın gereği olarak tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu yasaları çıkararak meseleye başladık. Hükümetimiz döneminde tarım ve hayvancılıkla ilgili temel tarifleri yapan ve dünyanın gittiği istikameti dikkate alan bir yaklaşımla tarımla ilgili 12 tane temel yasa çıkarıldı. Bu ayın 20-25'inde mazotta 553 milyon, gübrede 702 milyon lira ödeyeceğiz. Toplam 1 milyar 200 milyon TL'nin üzerinde hibe desteğini bu ay içinde bütün Türkiye'de ödeyeceğiz. Bu ay içinde ayrıca 200 milyon TL hayvancılık, 100 milyon hububat prim desteği verilecek. Müracaat yapanlara ödenecek. Sertifikalı tohum ve kırsal kalkınma destekleri ödenecek. Sadece bu ay içinde bizim Türk çiftçisine ödeyeceğimiz para 1 milyar 651 milyon lira. Bu sadece şubat ayında ödenecek.''
Samsun'a 4 yılda 55 tane tesis kazandırdıklarını açıklayan Bakan Eker, "Geçmişle mukayese ettiğimizde Samsun bizim dönemimizde birçok sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de önemli mesafe kat etti. Bizim yarısını hibe olarak verdiğimiz Samsun'a kazandırdığımız 55 tane tesisin sembolik açılışını yapacağız. 2006'dan sonra tarım ve hayvancılıkla ilgili tesis yaptırdık, bunların parasının yarısını biz hibe olarak karşıladık. Bin 285 tane tarımsal mekanizasyon projesine destek verdik Samsun'da. Sadece buraya verdiğimiz hibe 6.5 milyon lira. 55 tesisin toplam yatırım tutarı yaklaşık 20 milyon lira. Samsun'da 31 tane tarımsal kalkınma kooperatifine destek verdik. Bizden önceki dönemde 3 tane tarımsal kalkınma kooperatifi desteklenmiş, biz 10 kattan daha fazla bir destek sağlamışız" şeklinde konuştu.

 

                           TARIMLA İLGİLİ 12 YASA ÇIKTI
Toplantıda konuşan Bakan Eker, amaçlarının tarım sektörünün tüm paydaşlarıyla bir bütünlük oluşturmak olduğunu söyledi. Eker, "Öteden beri biz sektör yönetimini ortak bir çabayla bütün paydaşların katılımıyla yapmayı ilke edindik. Gerek yeni hazırladığımız projelerde, gerekse uygulamayla ilgili olarak sık sık sektör paydaşlarını bir araya toplayıp gelişmelerle ve sorunlarla ilgili kanaatlerini paylaşmak istedik. Bu amaçla buradayız" diye konuştu.
Türkiye'de çalışan her 100 insanın 26'sının tarım sektöründe çalıştığını kaydeden Bakan Eker, "Yani istihdamın yüzde 26'sını oluşturan önemli bir iktisadi sektörün mutlaka stratejik bir bakış açısıyla ele alınması gerekiyor. Biz de bu stratejik yaklaşımın bir gereği olarak önce tarım sektörünün ihtiyaç duyduğu yasaları çıkartmakla işe başladık. AK Parti hükümetleri döneminde tarımla ilgili 12 tane temel yasa çıkarttık. Bunların ilki ve en önemlisi kuşkusuz Tarım Kanunu'dur. Çünkü Türkiye'nin tarım çerçeve kanunu yoktu. Tarım çerçeve kanunu hükümetimiz döneminde çıktı. Toprak Koruma Arazi Kullanım Kanunu, Tarım Sigortaları Kanunu, Organik Tarım Kanunu, Tohumculuk Sektör Kanunu, Bitki Islahçı Hakları Kanunu gibi tarım ve hayvancılıkla ilgili temel tarifleri yapan ve dünyanın gittiği istikameti dikkate alan bir yaklaşımla 12 temel kanun çıktı" dedi.

                     11 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YAPILIYOR

Türkiye topraklarında Türk çiftçi ve üreticisinin bir yıl içerisinde ürettiği toplam ürün ve üretimin değerinin 2002 yılında yaklaşık 23 milyar dolar olduğunu ifade eden Eker, bu rakamın 2008 kesin verilerine göre 57 milyar dolara çıktığını kaydetti. Eker, "Yani iki kattan daha fazla bir artış var. Türkiye bu gün 11 milyar doların üzerinde tarım ürünü ihracatı yapıyor. Türkiye'nin tarım ürünü ihracatı 4 milyar dolardan bu noktaya çıkartıldı. 2009 yılı içerisinde sadece yaş sebze meyve ihracatından elde ettiğimiz gelir, yaklaşık 2 milyar dolardır. Küresel ekonomik krizin hissedilmeye başlandığı 2008 yılından itibaren Türkiye'de tarım sektörü bir tampon sektör görevi gördü. Buna bağlı olarak da tarımda çalışan insan sayısında artış meydana geldi" şeklinde konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Gurup Başkan Vekili Suat Kılıç, TEDGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Yeni, Fatih Öztürk, Bafra Kaymakamı Ayhan Boyacı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra TSO Başkanı Rızvan Aksoy,19 Mayıs ilçe Kaymakamı Kadir Ekinci, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programından yararlandırılarak hayata geçen aralarında yaş sebze meyve üretim ve paketleme tesisi, soğuk hava deposu, meyvecilik, kuru bakliyat paketleme, salça fabrikası gibi tesislerin bulunduğu 55 projenin toplu açılışını gerçekleştirildi.