Bafra SERA OSB’de Bir Adım Daha Atıldı
Bafra Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bürokratik iÅŸlemleri yürütülen Sera OSB için belirlenen alanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevlilerince yapılan incelemeler sonrası Sera OSB için yer seçim toplantısı yapıldı.
Toplantıya Samsun ValiliÄŸi Yatırım Ä°zleme KoordinatörlüÄŸü Kurul BaÅŸkanı Vali Yardımcısı Haluk ÅžimÅŸek, Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun Ä°l Müdürü Kadir Güven, Bafra Belediye BaÅŸkanı Zihni Åžahin, Bafra TSO BaÅŸkanı Göksel BaÅŸar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uzmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Fethi Molla, Jeoloji Mühendisi Mustafa Aydın, Ziraat Mühendisi Bekir Koçak ve kurum amirleri katıldı.
Toplantının açılış konuÅŸmasını yapan Bafra Kaymakamı Halis Arslan "Tarıma Dayalı Ä°htisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi Tarım Bakanlığı Teknik Elemanları tarafından incelenmiÅŸ özellikleri belirlenmiÅŸ ve incelenmiÅŸ alan üzerinde revize iÅŸlemleri yapılarak Tarıma Dayalı Ä°htisas Sanayi Bölgesi kurulması düÅŸünen alan uygun bulunmuÅŸtur." dedi.
Kaymakam Arslan KonuÅŸmasına ÅŸöyle devam etti: Ä°lk Olmanın Heyecanı Yaşıyoruz
Uygun bulanan alanın koordinatlarının yer aldığı liste ve haritalar var elimizde bu bilgilerde bu yazı ekinde gönderilmiÅŸtir.
Kızılırmak'ın suladığı bereketli toprakların üzerinde kurulan Bafra'mız tarımsal ürünler alanında kaliteli itibariyle oldukça hatırı sayılır bir yeri vardır. Türk Tarım ekonomisinde özellikle yaÅŸ sebzeler konusunda oldukça ileri safhalardadır. Hatta yılda bazen 2 bazen 3 ürün olduÄŸunu çeltiÄŸin baÅŸak bir ürün olduÄŸunu, tütünün hatırı sayılır bir ÅŸekilde dikimin yapıldığı bir ilçe de görev yapıyoruz. Bafra ovamızda inÅŸallah elde edilen yaÅŸ sebzenin daha modern metotlarla daha büyük alanda daha organize bir ÅŸekilde bilimsel teknikler kullanılarak yetiÅŸtirilmesi saÄŸlanacaktır. Bu alan üzerinde kurulacak Sera OSB’de yaÅŸ sebzenin yanı sıra çiçekçilik de iÅŸleyenecektir.
Organize Sanayi bölgemizin 3. etap olan bu kısmı bin 200 dönüm alan üzerindedir. Uzmanlar 2 ay önce ilçemize geldiler ve gerekli incelemelerde bulundular.
Galiba sebzecilik alanında ilk ciddi hareket burada alınıyor o bakımda ilk olmanın heyecanı yaşıyoruz. Ä°nÅŸallah ilk olmanın ÅŸerefi onuru haysiyeti ve baÅŸarısı ile de diÄŸer OSB'lere öncülük edeceÄŸinden dolayı özel bir önem taşıyor.
Bafra'daki üreticileri çok iyi bir ÅŸekilde yapacağına bu OSB'nin Türkiye'nin çok önemli bir üretim üstü haline getireceÄŸine ve dolayısıyla ihracata dönük ülkemizde sebzeleri üretmek suretiyle Türk tarımına çok büyük katkılar saÄŸlayacağına inanıyorum” dedi.
Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin Bafra'mızın Geleceğini Kurma Adına Hep Birlikte
Adımlar Attık
Gerçekten toplumların geleceÄŸini kurma adına geleceÄŸine yatırım yapma, geleceÄŸini aydınlatma adına yapılacak hizmetler dönemin yöneticileri ve görevlileri tarafından yapılacaktır.
Birileri gelip de Bafra'nın, Samsun’un Ülkenin problemlerini dışarıdan çözmeyecek. Bafra'mızın da geleceÄŸini kurma adına iÅŸte organize sanayi bölgemiz daha önceden kurulmuÅŸtu. Var olanı geliÅŸtirmek adına günümüzde yöneticiler olarak bizlerde Kaymakamımız, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası BaÅŸkanımız ile bütün sivil toplum kurumları birlikte hareket ederek Bafra'da neler daha iyi olur adına adımlar attık. Tüm bu geliÅŸmelerin neticesinde de bir ihtisas OSB gündemimize geldi ve büyük bir yol kat edildi.
Bugün burada bin200 dönümlük arazinin üzerinde Sera OSB'nin kurulması ile de adımlar atıldı. Hep beraber Bafra için bir ÅŸeyler yapma adına atılan bu adımların hayırlı olacağına inanıyorum” dedi.
Kolombiya’dan Gelen Çiçeklerin Ukrayna'ya Gitmesini Seyrediyoruz.
Sera Organize Sanayi Bölgesinin proje olarak sunulmasında büyük katkı saÄŸlayan Bafra TSO BaÅŸkan Göksel BaÅŸar, "Bafra Sera Organize Sanayi Bölgesi yani Tarıma Dayalı Ä°htisas ve Organize Sanayi bölgesi, Bafra Belediyesi. Bafra TSO, Bafra Ziraat Odası ve Bafra Ticaret Borsasının bir ön protokolü ile baÅŸlamış bir projedir. Åžuanda bu Sera Organize Sanayi Bölgesinin bürokratik iÅŸlemleri Bafra TSO tarafından yürütülmektedir." dedi.
BaÅŸkan BaÅŸar; "Daha önce Vali Yardımcımız Sayın Haluk ÅžimÅŸek’in BaÅŸkanlığı ile Samsun da bir toplantı yapmıştık. Bakanlıktan da katılan arkadaÅŸlarımız olmuÅŸtu, ÅŸimdi ikinci aÅŸamaya geçildi. Ä°nÅŸallah bu proje bölgemize hayırlı olacak.
Gıda bizim için çok önemli dünya nüfusu her yıl 500 milyon artıyor. Ve gıdaya olan ihtiyaç daha da artacak bu bin 200 dönüm alanda hiçbir ÅŸey yapılmıyor. BoÅŸ duruyor. Bafra Ovası çok geniÅŸ bir
alan inÅŸallah bin 200 dönüm alanı sera alanı olarak gerçekleÅŸtirdiÄŸimizde Bafra ekonomisine ülke ekonomisine katkı saÄŸlayacaktır.
Kolombiya’dan gelen çiçeklerin Ukrayna'ya gitmesi seyrediyoruz. Allah’ın bize bahÅŸettiÄŸi çok güzel topraklarda biz yaşıyoruz. Ancak topraklarımız boÅŸ duruyor. Biz buraları iÅŸletmesek, buraları insanlığa faydalı hale getirmesek bundan dolayı vebal altında kalacağız. Bu alan gerçekleÅŸtiÄŸinde ülkemize ve bölgemize çok faydası olacaktır. Ä°nÅŸallah projemizin de en kısa zamanda gerçekleÅŸmesini temenni ediyorum." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Samsun Ä°l Müdürü Kadir Güven ise; En Nihai Hedeften Bir Önceki Hedefteyiz
“Bu süreçte Ä°l MüdürlüÄŸünde arkadaÅŸlarla beraber oldukça yoÄŸun bir süreci yaÅŸadık. Åžuanda aslında ikinci aÅŸamadan ziyade biz en nihai hedeften bir önceki hedefteyiz. Artık yer seçim heyeti bu yer tespiti bittikten sonra mütevelliye teÅŸekkülü safhasına gelebilecek bir pozisyona geliyor ki ÅŸuanda oldukça da ilerlemiÅŸ durumdayız” dedi.
Artık Yerin KesinleÅŸe Bilmesi Ä°çin 7 Bakanlıktan Onay Bekliyoruz
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Ekonomi Genel MüdürlüÄŸünde Etüt ve Planlama koordinatörüyüm Ziraat yüksek mühendisi Fethi Molla Sera Organize Sanayi Bölgesinin proje ve oluÅŸum aÅŸamasını ÅŸu ÅŸekilde anlattı.
“Ekip arkadaÅŸlarım ile biz iki buçuk ay önce Sayın Valimizin BaÅŸkanlığında ilk toplantımızı gerçekleÅŸtirdik. Bu ön inceleme raporumuzu hazırlayıp Bakanımızın onayanına sunduktan sonra sizin temsilciliklerini yaptığınız Bakanlıklarına bu toplantının nasıl yapılacağını ve tarihini bir yazı ile gönderdik .
Projemizin faaliyet konusu Bafra Ä°lçemizde Tarıma Dayalı Seracılık Organize Sanayi bölgesinin kurulması.
Bunun ilk aÅŸaması Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanlığı tarafından projenin hazırlanıp Bakanlığımıza sunulmasıdır. Tabi proje hazırlama süreci iÅŸ bittikten sonra kolay bir aÅŸama sayılıyor.Bu arada ben hepinizin huzurunda bu konuya gerçekten yüreÄŸini koyan Bafra TSO BaÅŸkanı Göksel BaÅŸar'a Belediye BaÅŸkanımıza ve deÄŸerli Gıda Tarım ve Hayvancılık Ä°l Müdürüme teÅŸekkür ediyorum. Bizlerin yönlendirmesi onların çabaları sayesinde bu proje Bakanlığımızın proje inceleme komisyonundan geçerek kabul gördü. Proje kabul olduktan son yaklaşık iki buçuk ay önce ön inceleme raporu hazırlamak üzere buraya geldik.
Bakanlık olarak bize önerilen alanı arkadaÅŸlarımızla beraber gördük, Bakanlığımız açısında bir sakıncasının olmadığını tespit ederek etüdümüzde olumlu olarak yazdık. Åžimdide artık yerin kesinleÅŸebilmesi için 7 Bakanlığımızdan gelen temsilciler ile buradayız.
Sizlere göndermiÅŸ olduÄŸumuz yazının ekinde yerin tomografik haritasını ve özelliklerini gönderdik. Bu konuda bu 7 bakanlığın baÅŸka tasarrufu olup olmadığını görüÅŸmek üzere burada toplanmış bulunuyoruz.
Sera OSB için önerilen alanımız Bafra ilçe merkezine 10 kilometre Samsun il merkezine ise yaklaşık 62 kilometre ve 120 hektarlık bir alandır. Bu alanın içerisinde yüzde 3’ü ÅŸahıs parselleri ve yüzde 97 si hazineye aittir. YönetmeliÄŸimizin hükümlerinin bir tanesi de kurulacak olan OSB’nin yüzde 75 inin hazine arazisi olmasıdır. Önerilen alan Bafra DoÄŸankaya Mahallesinde üretim kapasitesi olarak dekar başına 40 ton domates planlanarak bize gönderilen proje ÅŸeklindedir. Ancak biz bu projeyi sadece tek bir ürünle de sınırlandırmak istemiyoruz. Åžartlar dâhilinde yetiÅŸtirilebilecek ürün çeÅŸitlendirilmesi seracılık kurduk. Burada sadece domates yapılır gibi Bakanlığımızın bir zorlaması yok. Ä°ÅŸletmeler kurulduktan sonra bölgenin ihtiyaçları doÄŸrultusunda her türlü sebzecilik, fidecilik onun yanında çiçekçilik üretimi yapılabilir. Alanımızın içinde ÅŸuan öneri olarak büyüklüÄŸe göre 53 adet 10 dekar, 10 adet 15 dekarlık kapalı alana sahip iÅŸletme planlıyoruz. Yine bölge içerisinde üretim alanının dışında % 8 lik bir sanayi alanı ayırmamız gerekiyor. Paketleme ambalajlama soÄŸuk hava depoları, arıtma su tesisi gibi tesislerin yapılması planlanıyor.
Projede içme suyu olarak DSÄ° sulama kanalları ve sondaj kuyularından karşılanacağı taahhüt edilmiÅŸ, elektriÄŸin ise sanayi bölgesi elektrik hattından karşılanacağı kaydedilmiÅŸtir. Proje hayata geçtiÄŸinde ise burada planlanan istihdam sayısı 650 ile 700 kiÅŸi arasında deÄŸiÅŸmektedir” dedi.