YÜKLENİYOR

Hakkımızda

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası; 1903 yılında Eski Belediye Caddesinde kuruldu. O yıllarda tütün yetiştiriciliğinde Bafra Türkiye'nin en önemli merkezi konumundaydı. Yerli ve Yabancı Tütün Tüccarlarının yöreye çok sık gelmesi ve ihracat nedeni ile oluşan ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla kurulmuştur.Zaman…

Devamı

İletişim Bilgileri

Telefon

0362 543 10 75
0362 542 58 48

E-Posta

info@bafratso.org.tr

Adres

Hacınabi Mah. Tekel Cd. No:53- Bafra/SAMSUN

Bafra TSO 'da Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Semineri

Bafra Ticaret Sanayi Oda’sında  Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 5.Etap Tebliği kapsamında seminer düzenlendi.
Bafra TSO’da verilen seminerde Ziraat Mühendisi Burhan Hekimoğlu ve Tarım İl Müdürlüğü Destek Şube Müdürü Recep Kırbaş slayt gösterisinde seminer verdileri,verilen seminerde konu olarak ele alınanlar;

 Ekonomik Yatırım Projeleri Kapsamında;
a) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, b) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar, c) Tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların tamamlanmasına yönelik yatırımlar, ç) Alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımlara hibe desteği verilmektedir.
Ekonomik yatırımlar için proje başvurularında hibeye esas proje tutarı, gerçek kişi başvurularında 100.000 Türk Lirasını, tüzel kişi başvurularında ise 500.000 Türk Lirasını geçemez. Hibeye esas proje tutarının % 50 sine hibe yoluyla destek verilir.

 Toplu Basınçlı Sulama Sistemi Yatırım Projeleri Kapsamında;
Toplu basınçlı sulama sistemi yatırım konuları, kamu kurumlarınca yapılmış mevcut sulama tesislerinin basınçlı sulama tesisine dönüştürüldüğü, toplu basınçlı sulama tesisi yatırımlarına yönelik proje başvurularına hibe desteği verilmektedir. Köylere hizmet götürme birlikleri ile sulama kooperatiflerince hazırlanan projelere hibeye esas proje tutarının % 75’ine hibe yoluyla destek verilir. Projenin özelliğine bağlı olarak İnşaat işleri alım giderlerine, Makine, ekipman ve malzeme alım giderlerine ve Uygulama aşamasında danışmanlık hizmetleri alım giderlerine hibe desteği verilir.
Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin üretimine yönelik bir projeye hibe desteği verilmez.
Yatırımcılar tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırladıkları proje tekliflerini, tebliğin yayım tarihi olan 30.10.2009 tarihinden itibaren 60 (altmış) gün sürenin son günü olan 28.12.2009 tarihine kadar il müdürlüklerine teslim etmek zorundadırlar.
Proje bütçeleri KDV hariç hazırlanır. Hibe Sözleşmesi imzalanan yatırım projeleri, 01.12.2010 tarihine kadar tamamlanmalıdır.
5.Etap ile ilgili daha geniş bilgi için 30 Ekim 2009 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Tarıma Dayalı Yatırımların Desteklenmesi Tebliği (Tebliğ No: 2009/47) ve Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü (www.tedgem.gov.tr) internet adresinde yayınlanacak Uygulama Rehberinden faydalanabilirsiniz. İl Müdürlüğü İl Proje Yürütme Biriminde görevli teknik elemanlardan 5.Etap Tebliği doğrultusunda konu ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Proje hazırlayarak başvuracak gerçek ve tüzel kişiler, program konusunda il proje yürütme birimlerine başvurarak ihtiyaç duyulan bilgiyi herhangi bir bedel ödemeden alabilirler. Proje dosyasında olması gereken evraklar ve projenin uygunluğu açısından 60 günlük sürenin dolmasını beklemeden dosyanızın İl Müdürlüğü İl Proje Yürütme Birimi tarafından incelenmesi uygun olacaktır.
Proje hazırlayacak yatırımcıların yukarıda bahsedilen 5.Etap Tebliğine ait konulara dikkat etmeleri ve hazırlayacakları proje dosyasını en geç 28 Aralık 2009 tarihine kadar şahsen elden teslim etmeleri gerekmektedir. Bu tarihten sonra kesinlikle proje başvurusu kabul edilmeyecektir. Yatırımcıların proje dosyasının hazırlanmasından projenin tamamlanmasına kadar geçecek süre sonuna kadar proje dosyasına ait tüm evrakların muhafazasından ve proje dosyasına ait tüm işlemlerin takip edilmesinde İl Tarım Müdürlüğü ile muhatap olacaklarını unutmamalıdırlar. 5.Etap Tebliği doğrultusunda İl Müdürlüğü İl Proje Yürütme Biriminden teknik destek alabilirsiniz.” Konuları ele alındı.
Tarım İl müdürü Kadir İspirli;”Bafra’da üretim var,hayvancılıkta ama tarım özellikle Bafra şuanda çok iyi bir konumda,çeltik ve kırmızı biber üretiminde dışarıdan talep alan bu iki ürünümüz, %70 ‘olan kırmızı biber Bafra’dan karşılanıyor.Sizlerde bizlerde imkanlarımızdan faydalanırsak işleyerek ihracata sunarsak bunda hem Samsun’un hem de Bafra’nın faydası olur . “dedi.
Son olarak Bafra Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Rızvan Aksoy seminerde kapanış konuşmasında;”Destekleme projesine devletimiz %50 kapsamında yardım da bulunuyor,bu kapsamda işletmecilere katkısı büyük oluyor,işletmeciye tamamını karşılayacak diye bir şey yok yatrım için yatırıla bilecek para yoksa zaten böyle bir yatırıma kimse destek vermemelidir,her şey tamamı destek veren den değil zaten %50 destek veriliyor,bugün burada seminerimize katılan herkese tek tek teşekkür ederim.”dedi.