YÃœKLENÄ°YOR

Hakkımızda

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası; 1903 yılında Eski Belediye Caddesinde kuruldu. O yıllarda tütün yetiÅŸtiriciliÄŸinde Bafra Türkiye'nin en önemli merkezi konumundaydı. Yerli ve Yabancı Tütün Tüccarlarının yöreye çok sık gelmesi ve ihracat nedeni ile oluÅŸan ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla kurulmuÅŸtur.Zaman…

Devamı

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Telefon

0362 543 10 75
0362 542 58 48

E-Posta

info@bafratso.org.tr

Adres

Hacınabi Mah. Tekel Cd. No:53- Bafra/SAMSUN

Bafra TSO'da Rusya ve Ukrayna Pazarına Giriş İmkanları

Bafra TSO Meclis Salonunda gerçekleÅŸtirilen seminere konuÅŸmacı olarak katılan, Rusya Federasyonu ülke masası sorumlusu, Asya Pasifik Dairesi uzmanı AyÅŸe Oya Benli, Türk firmalarının önümüzdeki yıllarda Rusya`nın KOBÄ°`leri olabileceÄŸini, Rusya`nın Türkiye için öncelikli bir pazar olduÄŸunu söyledi.
2010 yılında Rusya`nın Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası`nın 1,6 trilyon dolara ulaÅŸtığını vurgulayan AyÅŸe Oya Benli, “Rusya ekonomik sanayi olduÄŸundan canlı bir Pazar ortamı var. Küresel ısınmadan dolayı da 2008 yılında Rusya en çok etkilendi. Ülkede ticaret baÄŸlantılarının kurulmasında kiÅŸisel iliÅŸkiler çok önemli rol oynuyor.2009 yılında Rusya ekonomisi yüzde 7,9 daralmasına raÄŸmen 2010 yılında tekrar pozitif ivme kazandı. Ayrıca Rus ekonomisinde 2011 ile 2015 yılları arasında yüzde 4`ün üzerinde bir büyüme beklenmektedir. Rusya`nın hedef ülke olmasındaki en büyük etmenlerin, coÄŸrafi yakınlık, 140 milyonluk dev bir pazar ve tasarruftan çok tüketim eÄŸiliminin ağırlık gösterdiÄŸi bir ülke olmasını gösterdi. Türk yatırımları ağırlıklı olarak Moskova, Kazan, Güney Rusya Federal Bölgesinde yer almaktadır. Ayrıca ülke genelinde 13 Özel Ekonomik Bölge bulunmakla birlikte, kayıtlı 170 ÅŸirketin 4.2 milyar dolar yatırıma sahip olduklarını biliyoruz” dedi. 
Türkiye`deki Rus yatırımlarının ise 2009 yılı itibariyle turizm baÅŸta olmak üzere, petrol ve gaz iÅŸleme ve depolama alanlarında ağırlık gösterdiÄŸini belirten Benli,  2009 yılı sonu baz alındığında Türkiye`deki Rus yatırımlarının toplam tutarının 6 milyar dolar olduÄŸunu vurguladı.      Benli, Türkiye ile Rusya arasındaki ithalat ve ihracat ürünlerinde, ilk sırayı otomotiv ve oto yan sanayi ürünleri, yaÅŸ sebze ve meyve, çay, kesme çiçek, meyve suyu, dondurulmuÅŸ meyve, makarna, domates, tekstil, salça, organik tarım ürünleri ve hazır giyim, ev tekstili ve turunçgillerin aldığını söyledi. 
Benli, Rusya`dan aynı dönem içinde ithal edilen ürünlerin ise petrol ve petrol ürünlerinin öncülüÄŸünde taÅŸ kömürü, iÅŸlenmiÅŸ alüminyum, arıtılmış bakır ve buÄŸdayın aldığını ifade etti. Benli, “Ä°hracatta yaÅŸ sebze ve meyve baÅŸta olmak üzere, otomotiv ana ve yan sanayi, tekstil ve hazır giyim ve gıda ürünleri önemli ihracat kalemleri olabilir” dedi. Türkiye Cumhuriyeti Moskova BüyükelçiliÄŸi Ticaret MüÅŸavirliÄŸi tarafından Türk KOBÄ° yatırımlarını açık olan Türk Organize Sanayi Bölgesi projesinin de hayata geçirildiÄŸi bilgisini veren AyÅŸe Oya Benli, Türk ÅŸirketlerinin yeni yatırımları ile gelecekte Rusya`nın KOBÄ°`leri olabileceÄŸini sözlerine ekledi.
Ä°MEGE Ukrayna masası sorumlusu uzman Bora Esen, “2008 yılında Ukrayna Dünya ticaret Örgütüne üye olmuÅŸtur. Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret anlayışı müzakerelerinin baÅŸlatılmasına yönelik öngörüÅŸmeler devam etmektedir.  DoÄŸal gaz ve petrolün yaklaşık yüzde 90`ı ithal edilmektedir. Ham petrol ithalatının yüzde 87`si, doÄŸal gaz ithalatının yüzde 55`i Rusya`dan yapılmaktadır. Türkiye Ukrayna`nın ihracatında 2. sıradadır. Ukrayna`ya önemli miktarda ticaret açığımız var” dedi. Esen, daha sonra Ukrayna hakkında tanıtım bilgisi verdi.       `Rusya Federasyonu ve Ukrayna Pazara GiriÅŸ` seminerine Bafra Belediye BaÅŸkanı Zihni Åžahin, Bafra TSO BaÅŸkan Yardımcısı Recep Durgun, Bafra Sebze Üreticileri BirliÄŸi BaÅŸkanı Mehmet Bilgiç, Bafra TSO yönetim kurulu üyeleri ve Bafra TSO üyeleri katıldı.