Bafra TSO'da Rusya ve Ukrayna Pazarına Giriş İmkanları
Bafra TSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak katılan, Rusya Federasyonu ülke masası sorumlusu, Asya Pasifik Dairesi uzmanı Ayşe Oya Benli, Türk firmalarının önümüzdeki yıllarda Rusya`nın KOBİ`leri olabileceğini, Rusya`nın Türkiye için öncelikli bir pazar olduğunu söyledi.
2010 yılında Rusya`nın Gayri Safi Yurtiçi Hâsılası`nın 1,6 trilyon dolara ulaştığını vurgulayan Ayşe Oya Benli, “Rusya ekonomik sanayi olduğundan canlı bir Pazar ortamı var. Küresel ısınmadan dolayı da 2008 yılında Rusya en çok etkilendi. Ülkede ticaret bağlantılarının kurulmasında kişisel ilişkiler çok önemli rol oynuyor.2009 yılında Rusya ekonomisi yüzde 7,9 daralmasına rağmen 2010 yılında tekrar pozitif ivme kazandı. Ayrıca Rus ekonomisinde 2011 ile 2015 yılları arasında yüzde 4`ün üzerinde bir büyüme beklenmektedir. Rusya`nın hedef ülke olmasındaki en büyük etmenlerin, coğrafi yakınlık, 140 milyonluk dev bir pazar ve tasarruftan çok tüketim eğiliminin ağırlık gösterdiği bir ülke olmasını gösterdi. Türk yatırımları ağırlıklı olarak Moskova, Kazan, Güney Rusya Federal Bölgesinde yer almaktadır. Ayrıca ülke genelinde 13 Özel Ekonomik Bölge bulunmakla birlikte, kayıtlı 170 şirketin 4.2 milyar dolar yatırıma sahip olduklarını biliyoruz” dedi.
Türkiye`deki Rus yatırımlarının ise 2009 yılı itibariyle turizm başta olmak üzere, petrol ve gaz işleme ve depolama alanlarında ağırlık gösterdiğini belirten Benli, 2009 yılı sonu baz alındığında Türkiye`deki Rus yatırımlarının toplam tutarının 6 milyar dolar olduğunu vurguladı. Benli, Türkiye ile Rusya arasındaki ithalat ve ihracat ürünlerinde, ilk sırayı otomotiv ve oto yan sanayi ürünleri, yaş sebze ve meyve, çay, kesme çiçek, meyve suyu, dondurulmuş meyve, makarna, domates, tekstil, salça, organik tarım ürünleri ve hazır giyim, ev tekstili ve turunçgillerin aldığını söyledi.
Benli, Rusya`dan aynı dönem içinde ithal edilen ürünlerin ise petrol ve petrol ürünlerinin öncülüğünde taş kömürü, işlenmiş alüminyum, arıtılmış bakır ve buğdayın aldığını ifade etti. Benli, “İhracatta yaş sebze ve meyve başta olmak üzere, otomotiv ana ve yan sanayi, tekstil ve hazır giyim ve gıda ürünleri önemli ihracat kalemleri olabilir” dedi. Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği tarafından Türk KOBİ yatırımlarını açık olan Türk Organize Sanayi Bölgesi projesinin de hayata geçirildiği bilgisini veren Ayşe Oya Benli, Türk şirketlerinin yeni yatırımları ile gelecekte Rusya`nın KOBİ`leri olabileceğini sözlerine ekledi.
İMEGE Ukrayna masası sorumlusu uzman Bora Esen, “2008 yılında Ukrayna Dünya ticaret Örgütüne üye olmuştur. Türkiye ile Ukrayna arasında serbest ticaret anlayışı müzakerelerinin başlatılmasına yönelik öngörüşmeler devam etmektedir. Doğal gaz ve petrolün yaklaşık yüzde 90`ı ithal edilmektedir. Ham petrol ithalatının yüzde 87`si, doğal gaz ithalatının yüzde 55`i Rusya`dan yapılmaktadır. Türkiye Ukrayna`nın ihracatında 2. sıradadır. Ukrayna`ya önemli miktarda ticaret açığımız var” dedi. Esen, daha sonra Ukrayna hakkında tanıtım bilgisi verdi. `Rusya Federasyonu ve Ukrayna Pazara Giriş` seminerine Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Bafra TSO Başkan Yardımcısı Recep Durgun, Bafra Sebze Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Bilgiç, Bafra TSO yönetim kurulu üyeleri ve Bafra TSO üyeleri katıldı.