YÜKLENİYOR

Hakkımızda

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası; 1903 yılında Eski Belediye Caddesinde kuruldu. O yıllarda tütün yetiştiriciliğinde Bafra Türkiye'nin en önemli merkezi konumundaydı. Yerli ve Yabancı Tütün Tüccarlarının yöreye çok sık gelmesi ve ihracat nedeni ile oluşan ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla kurulmuştur.Zaman…

Devamı

İletişim Bilgileri

Telefon

0362 543 10 75
0362 542 58 48

E-Posta

info@bafratso.org.tr

Adres

Hacınabi Mah. Tekel Cd. No:53- Bafra/SAMSUN

Biz birlikte güçlüyüz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 66. Genel Kurulu Ankara’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Salonu'nda gerçekleştirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı Genel Kurul’un açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, kavgaya ve çatışmaya değil, huzura ve diyaloğa ihtiyaç olduğunu belirterek, “Biz birlikte güçlüyüz” mesajı verdi.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu “Demokrasi ve kalkınmayı sekteye uğratacak her girişimin karşısında duralım. Türkiye’yi güçlü ekonomisiyle, kaliteli demokrasisiyle, yükselen yıldız haline getirelim. Geçmişle hesaplaşmaya takılıp kalmayalım. Geçmişimizdeki yanlışlarla yüzleşelim, ama yüzümüzü daha aydınlık olan ortak geleceğimize çevirelim. Bir taraftan ekonomimizi büyütürken, diğer yandan eğitimiyle, sağlığıyla, güvenliğiyle bütün yaşam kalitesini yükseltelim.” dedi.

Genel kurula, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, CHP Genel Başkan Yardımcıları Umut Oran, İzzet Çetin, Faik Öztrak, Gürsel Tekin, Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil, TOBB delegeleri ve misafirler katıldı.
-Geçen Genel Kurul’da dile getirilen öneriler

Önceki Genel Kurulda dile getirilen pek çok önerinin, geçtiğimiz yasama döneminde uygulamaya konulduğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun çıktığını, birikmiş vergi ve sosyal güvenlik prim borçlarının yeniden yapılandırıldığını hatırlattı. Kamu alacaklarına uygulanan yüksek gecikme faizleri indirildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Eximbank’ın kapasitesi artırıldı. Şirketlerin halka açılmaları teşvik edildi. Sanayi Stratejisi ile Girdi Tedarik Stratejisi hazırlandı.Reel sektörümüzün pek çok sorununun çözümüne yönelik bu yasal düzenlemelerden dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisimize, Başbakanımıza, Muhalefet Partilerimizin Genel Başkanlarına ve tüm emeği geçenlere, camiamız adına teşekkür ediyorum” dedi.

-“Bir başarı öyküsü yazdık”

Al bayrağın etrafında kenetlenen 73 milyonla, bir başarı hikâyesi yazdıklarını bildiren Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu :

“Dün başka ülkelere bakıp imrenirdik, şimdi imrenilen bir ülke haline geldik. Bu değişim, Mustafa Kemal’in “geldikleri gibi gidecekler” dediği gün başladı. Bu topraklarda başladı. Tek vücut haline gelen bir milletle başladı. En zor zamanlarda bile, zihninin derinliklerinde “büyük düşünme ve iddia sahibi olma” arzusunu yaşatan Milletimiz bunu başardı.
2001 yılındaki büyük ekonomik krizde pek çok insanımız işini ve servetini kaybetti. Hepsinden önemlisi de umudunu kaybetti. Türkiye’nin yeniden ayağa kalkmasının yıllar alması bekleniyordu. Ama o karamsar tablo içinde bile biz umudumuzu hiç kaybetmedik. Tam aksine umut aşıladık. O ağır krizi aşabileceğimizi, yeni bir başlangıç yapabileceğimizi vurguladık.
2002 yılındaki Genel Kurulumuzda Türkiye’de ilk defa şu hedefleri koyduk: 2010 yılında ihracat 100 milyar doları aşacak, kişi başına gelir 10 bin dolara ulaşacak. Bu hedefleri ulaşılmaz bulanlar oldu. Ama biz, kendi gücümüzü biliyorduk. Allaha çok şükür ki, bugün her iki hedefimizi de aştık. Bütün dünyaya bu milletin neler yapabileceğini bir kez daha gösterdik.”

-TOBB’un örnek örgütlenmesi

Türkiye’deki Oda ve Borsalarımızın örgütlenme ve üyelik yapısının Fransa, İtalya veya Almanya’dakiyle aynı olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bunu, Eurochambers’ın Başkan Yardımcısı olarak, konuyu en yakından bilen birisi olarak söylüyorum. Biz bu yapıyı çok daha etkin, çok daha verimli kullandık. Özel sektörde birlikten doğan gücü meydana getirdik. Bir olduğumuz için sesimiz daha gür çıktı, daha net duyuldu. Bu çatı altında her meseleyi istişare ettik. Birbirimizi dinledik, birbirimizi anladık. Farklı düşüncelerimiz oldu ama kimseye ayrım yapmadık. Birbirimizi öteki diye dışlamadık” ifadesini kullandı.

Hem Türkiye’ye, hem de dünya’ya örnek olan bu geleneğimiz sayesinde, bugün Türkiye’de demokrasinin ve istikrarın da güvencesi olduklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu OECD tarafından komşu coğrafyadaki tüm ülkelere TOBB’un Oda ve Borsa yapılanmasının örnek gösterildiğini söyledi.

Özel sektörün faaliyetleri hakkında bilgi veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu sadece son bir yıl içinde özel sektörün, tam 1 milyon 57 bin kişiye kayıtlı istihdam sağladığını dile getirdi.

Bu başarının mimarı olan tüccar ve sanayicilerle, müteşebbislerle, gurur duyduğunu ifade ederken “İyi ki kazanıyorsunuz! İyi ki yatırım yapıyorsunuz! İyi ki istihdam ediyorsunuz! İyi ki sizler varsınız!” dedi. Hisarcıklıoğlu rehavete kapılınmaması konusunda da uyarılarda bulundu.

-“Biz kendimize güveniyoruz”

Özel sektör olarak son 10 yılda olduğu gibi, daha fazla çalışacaklarına, daha fazla üreteceklerine, daha fazla yatırım ve istihdam sağlayacaklarına söz verdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Geçtiğimiz 10 yılda nasıl başardıysak, emin olun ki önümüzdeki 10 yılda daha iyisini başarırız. Biz kendimize güveniyoruz! Siyasetçilerimizden de istikrar ve reform için daha fazla bir araya gelmelerini, siyasette diyalog ve uzlaşmayı sağlamalarını bekliyoruz. Bugün yeniden büyük hedefler etrafında kenetlenme zamanıdır. Hepimizin ortak paydası memleket sevdasıdır. Ortak amacımız ülkemizin kalkınması ve milletimizin bekasıdır! Mehmet Akif’in dediği gibi, girmeden tefrika bir millete, düşman giremez. Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez” dedi.

-Sosyal barışın anahtarı

Herkesten, başkalarının görüş ve düşüncelerine de kulak vermelerini isteyen Hisarcıklıoğlu, “Bu ülkede sosyal barışın anahtarı, aklı ve vicdanı kiraya vermemekten geçiyor. Buradan toplumumuzun çoğunluğunu oluşturan önyargısız zihinlere ve vicdanlara sesleniyorum. Cemil Meriç’in vurguladığı gibi, idraklerimize giydirilmiş deli gömleklerini çıkartalım. Nefsimize değil, vicdanımıza kulak verelim. Komşumuzu öteki diye görmeyelim. Türkiye’nin geriye gitmesine, kavga, karmaşa ve belirsizlik ortamına sürüklenmesine izin vermeyelim. Reformların önünün kesilmesine müsaade etmeyelim.” dedi.

-Siyaset tabana yayılmalı

Ekonomide olduğu gibi, demokraside de dünya standardına ulaşmak istediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunu sağlamanın yolunun da, siyaseti tabana yaymaktan geçtiğini bildirdi. TOBB Başkanı, “Demokrasimizin kalitesini artırmak istiyorsak, siyasi partiler ve seçim kanunlarını, seçenle seçilen arasındaki bağı güçlendirecek şekilde değiştirmeliyiz” diye konuştu.

-Yeni anayasa

TOBB Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

“ Sadece siyaseten değil, ekonomik ve toplumsal olarak da yeni ve çağdaş bir anayasaya ihtiyacımız var. Anayasanın yenilenme süreci en az içeriği kadar önemlidir. Yeni Meclisimiz, yeni anayasayı katılımcı bir yaklaşımla hazırlamalıdır. Türkiye kendisini oluşturan tüm unsurları ile kaynaşmalı, farklılıklar içinde bütünleşmeli ve yeni anayasasını konuşarak, tartışarak ve uzlaşarak yapmalıdır. Bu da yeni bir kavga alanı olmamalıdır.
Yeni Anayasada toplumumuzun olmazsa olmazı, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti yapımız korunmalıdır. Rahmetli Özal’ın dediği gibi; ifade hürriyeti, din ve vicdan hürriyeti ile teşebbüs hürriyeti garanti altına alınmalıdır. Vatandaşları arasında ayrım yapmayan, vatandaşına güvenen, vatandaşına hükmetmeyen bir devlet anlayışına sahip olmalıyız. Devlet vatandaşının efendisi değil, hizmetkârı olmalıdır.

AB sürecine de vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, AB’nin önemini koruyan bir hedef olduğundan söz etti.

Yeni Meclise ve Milletvekillerimize tarihi görevler düştüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, “ Eğitimden yargıya, vergi sisteminden kamu yönetimine kadar birçok alanda yapısal değişimi sağlayacak reformları hayata geçirmeliyiz. Öncelikle ekonomik büyümenin daha adil paylaşımını sağlamalıyız. İşsizlikle, yoksullukla ve kayıt dışılıkla mücadelemizi güçlendirmeliyiz.” ifadesini kullandı.

UMEM Beceri’10 projesinin önemine de değinen Hisarcıklıoğlu, herkesten elini, taşın altına koymasını istedi. Mesleki eğitim sisteminde daha aktif bir rol üstlenilmesi gereğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, mesleki eğitimi Odaların temel görevi haline getirmek istediklerini bildirdi.

TOBB Başkanı konuşmasında Bölgesel Kalkınma Ajansları’nın özel sektör merkezli hale gelmesini isterken, teşvik mekanizmasında artan cari risk riskinin dikkate alınmasını talep etti. “Teşvik sistemi, tarım stratejisi ile bütünleştirilmelidir” dedi.

Hisarcıklıoğlu, “Girişimci ruhuyla, çalışkan insanlarıyla, bereketli topraklarıyla Türkiye bir hazinenin üzerinde oturuyor. Yeter ki önümüzü açılsın. Gücümüz var, enerjimiz var, heyecanımız var! Biz koşarız. 73 milyonu daha zengin yaparız!” cümlesini kullandı.

-Perakende sektöründeki adaletsizlik

Perakende sektöründe yaşanan kuralsızlıktan da söz eden Hisarcıklıoğlu, “Dönüşümün önüne geçemeyiz, ancak kabul edelim ki perakende sektöründe düzenleyici bir yasanın olmaması, esnafımızı nefes alamaz, kobilerimizi de fasoncu hale getirmiştir. Serbest piyasadan kasıt, kurtlarla kuzuların aynı ortamı paylaşması demekse bu, eşit olmayan, adaletsiz bir düzendir. Soruyorum size; güçlü olanların, güçsüzleri serbestçe tasfiye ettiği bir piyasayı mı, yoksa rekabetin adil olduğu, kurallı bir piyasayı mı tercih edersiniz?” diye konuştu.

-Yeşil pasaport konusu

Son dönemde dış politikanın, ekonomiyi daha fazla dikkate almaya ve desteklemeye odaklandığını açıklayan Hisarcıklıoğlu, bundan büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu “Oda ve Borsa Başkanlarımız ile başarılı işadamlarımıza yeşil pasaport verilmesine yönelik çalışmalar, Başbakanımızın talimatıyla geçmişte yapılmıştı. Ancak bunları hayata geçiremedik. Yeşil pasaportlu zihniyet önümüze duvarlar ördü. Bu ülkeyi sadece bürokratımız değil, iş adamımız da temsil ediyor” dedi.