YÜKLENİYOR

Hakkımızda

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası; 1903 yılında Eski Belediye Caddesinde kuruldu. O yıllarda tütün yetiştiriciliğinde Bafra Türkiye'nin en önemli merkezi konumundaydı. Yerli ve Yabancı Tütün Tüccarlarının yöreye çok sık gelmesi ve ihracat nedeni ile oluşan ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla kurulmuştur.Zaman…

Devamı

İletişim Bilgileri

Telefon

0362 543 10 75
0362 542 58 48

E-Posta

info@bafratso.org.tr

Adres

Hacınabi Mah. Tekel Cd. No:53- Bafra/SAMSUN

SAMSUN İÇİN "TARIM MASTER PLANI"

Tarım, Samsun için en önemli  sektörlerin başında geliyor  ve Türkiye'de çok önemli bir potansiyeli olan kentlerin başında yer alıyor. Samsun; Bafra ve Çarşamba ovaları gibi iki büyük ovaya sahip önemli bir kent. Bunun yanında iç kesimlerdeki ilçelerimizde buna dahil ettiğimizde önemli tarımsal arazi varlığına sahip bir kent, ama bu tarımsal varlığı henüz arzu ettiğimiz noktada harekete geçirebilmiş olduğumuzu pek söyleyemiyoruz.
Samsun'da  tarım sektörünü  ne şekilde geliştirebiliriz, bunun hedeflerini ortaya koymak, bir yol haritasını belirlemek  amacıyla bir Tarım Master Planı hazırlığı içerisini girdik. Samsun İl Özel İdaresi olarak bunun ihalesini gerçekleştirdik. Yükleyici firma tarafından bu ihale alında ve şu an çalışmaları sürdürülüyor. Samsun'da tarım sektörünün yol haritasını belirleyerek, bilinçli bir şekilde bu çalışmaları yapmak adına Tarım Master Planını çok önemsiyorum. Şehrimizde Tarım Master Planı ile ilgili yapılacak olan çalışmalarda,  tarımsal anlamda çok önemli birikimlere sahip  bütün kurum ve kuruluşlarımızın önemli katkı vermesini bekliyoruz.
Bizim buradaki hedefimiz sadece kağıt üzerinde kalmayıp, uygulanabilir bir plan yapmak ve bu uygulanabilir plan yapılırken de , konuyla ilgili olan herkesin buna katkı vermesini sağlamaktır . Bu plan hazırlanırken ziraat odalarımız bu Tarım Master Planı'nın hazırlanmasında en öncü kurum olarak yer almalıdır. Bu çalışma sonrası  ortaya çıkacak olan rapordaki sonuçlar bizler için oldukça önemli  ve yararlı sonuçlar verecektir.
Samsun’ a baktığımızda 455.000 hektarlık bir tarımsal alanımız var.Bu alanımızın sulanabilir miktarı yaklaşık bunun yarısı kadardır.Fiili olarak baktığımızda sulanan arazimiz şu anda 50.000 hektar civarındadır.İlimizde sulama amacıyla Bafra ve Çarşamba ovalarında D.S.İ  Bölge Müdürlüğümüzün önemli proje ve çalışmaları var.Bu çalışmalar sonucunda önümüzdeki dönemde Samsun’ da sulanabilir arazi varlığımızı çok daha iyi bir noktaya taşımış olacağız.Bununla beraber  yine Ladik’te, Vezirköprü’ de ve başka bölgelerimizde D.S.İ' nin yürüttüğü  çalışmalarla sulanabilir arazi varlığımızı çok daha iyi noktaya taşımış olacağız. Bu bölgelerde çalışmalar sonucu sulu tarıma geçtiğimizde, alacağımız ürünlerin eskiye göre kat kat daha fazla olacağından ,üreticimizin ekonomik anlamda gelirinin daha üst noktaya çıktığını hep beraber görmüş olacağız.
Samsun’da  Tarım Master Planı derken  hayvancılığı da bunun dışında tutmuyorum. Tarım kavramının içerisinde hayvancılıkta var.Hayvan varlığı itibariyle baktığımız da Samsun’ da önemli bir hayvan potansiyeli de var.Hayvancılığın da gelişmesi ve daha iyi noktalara taşınması bakımından sektörle ilgilide yürütülen çalışmalar var.Tarım Bakanlığı’nın  son yıllarda çok önemli destekleri var. Bunlarda ilimiz acısından baktığımızda çok yüksek rakamlara ulaşıyor, üreticimizde belirli alanlarda  önemli  destekler alıyor.
Samsun'da tarım konusunda belirli kararların verilmesi aşamasındayız.Yeni Fındık stratejisinde artık düz alanlarda fındık yetiştirilmemesi gerekliliği konusu ortaya çıkmıştır.Düz ovalardaki fındıkların alternatif ürünlerle yer değiştirilmesi gerekiyor.Bu fındık ekilen alanlara hangi ürünlerin ekileceği konusunda Tarım Master Planını hazırlarken bu sorunu da göz önünde bulundurmalıyız.'Fındığın yerine hangi ürünü yetiştirirsek ilimiz için daha iyi bir noktaya gelebiliriz' düşüncesiyle alternatif ürünler belirlemeliyiz.
Samsun, tütün yetiştiriciliği konusunda Ülkemizin önemli merkezlerinden biriydi. Son dönemlerde bu alanlarda da önemli azalmalar oldu. ‘Tütün yetiştirdiğimiz alanlarda,alternatif ürün olarak ne yetiştirebilirsek bu yöre insanı için daha ekonomik ve yararlı olur’ gibi  soruların cevabını da mutlaka yapılacak bu Master Plan içerisinde bulmalıyız.
Samsun'da tarım sektörüne baktığımız zaman, fındığın dışında ihraç edilen ürün maalesef pek yok. Bu bizi düşündürmeli ve hangi ürünleri yetiştirip, nasıl ihraç edebiliriz sorusunu sorup, cevabını da yapılan bu plan içerisinde bulmalıyız. Biz ihracata dayalı üretime öncelik verip bu konuda ilimizin potansiyelini Ülkemiz ekonomisine de katkı verecek bir noktaya taşımamız gerekiyor.Biz hangi ürünü üretirsek buna dünya piyasalarında pazar bulabiliriz. Bu soruyu gerekli yerlere soracağız ve ona göre o ürünleri üretmeye başlamalıyız.
Bu konuda Üniversitemizin,araştırma enstitülerimizin geçmişten süre gelen çok önemli çalışmaları var.Bu bilgi birikimlerini de çok  iyi değerlendirip, bu kararları da ona göre vermeliyiz.Tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi konusu  önümüzdeki süreçte  Samsun’da bir iş alanı olarak önümüze çıkacak.Bafra OSB’de tarıma dayalı bir çok yatırım yapılmaya başlandı. Umuyorum ki önümüzdeki dönemde bu yatırımlar artarak devam edecek.
Kırsal kalkınma alanında 874 milyon euroluk  bir kırsal kalkınma projesi içerisinde Samsun'da yer alıyor .OKA'nın önümüzdeki süreçte tarım sektörünü destekleyecek bir çok proje ve çalışmaları olacak. İl Özel İdaresi imkanları çerçevesinde tarım sektörüne dayalı bir çok çalışma gerçekleştiriliyor. Samsun'da organik tarımla ilgili önemli çalışmalar gerçekleştirilmiş ve bu konuda önemli bir birikime ulaşılmış. Şu  anda organik tarım yapılabilecek alanlarımızda mevcut.
Bununla beraber belirli ürünlerde markalaşmamız lazım.Bu markalarla gerek iç piyasada, gerekse dünya piyasalarında yer almalıyız.Bu çalışma esnasında benim beklentim, sektörün bütün taraflarının edinmiş olduğu bilgi birikimlerini bu noktada seferber etmesi. Ufkumuzu  geniş tutup, ihracatı öncelikli hedef haline getirip, mevcut alanlarımızı daha iyi noktaya getirme konusunda yapılacak çalışmaların  cevaplarını hep beraber vermeliyiz.  Bu bakımdan Belediye Başkanlarımızın, İl Genel Meclis üyelerimizin, diğer kurum ve kuruluşlarımızın bu çalışmalarda verebilecekleri katkılar nelerse o katkıları da onlardan bekliyoruz.Özellikle üreticilerimizin bu alandaki tecrübeleri bizler için çok önemlidir.Geçmiş dönemde de bir  plan yapılmış adına da master planı denilmişti. Fakat o daha çok envanter ağırlıklı bir plandı.
Bu planımızı en sağlıklı en iyi şekilde gerçekleştirmeliyiz ki önümüzdeki dönemde Samsun için önem arz ettiğimizi düşündüğümüz tarım sektörünü daha iyi bir noktaya taşıyalım.Samsun olarak sahip olduğumuz bu potansiyelleri daha üst seviyeye çıkarmak için, sektörlerin tüm taraflarının bir araya gelip, çalışmaları beraber yapması konusunu çok önemli buluyorum.Havza’daki Bekdiğin O.S.B Tarımsal Aletler İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak planlanıyor .Bafra’daki O.S.B'mizde tarım, gıda alanında bir gelişme var. Merkezdeki gıda O.S.B kuruluşu  tamamlandı yer tahsisleri yapıldı. Ben bu toplantımıza katılan katkı sağlayan ve bundan sonraki çalışmalarda katkı sağlayacak  herkese şimdiden teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.”dedi.
Vali Aksoy’un konuşmasının ardından Şehir Plancısı Dr.Ümit ÖZCAN, Samsun Tarım Master Planı ile ilgili slayt gösterisi eşliğinde davetlilere bilgi verdi.