YÃœKLENÄ°YOR

Hakkımızda

Bafra Ticaret ve Sanayi Odası; 1903 yılında Eski Belediye Caddesinde kuruldu. O yıllarda tütün yetiÅŸtiriciliÄŸinde Bafra Türkiye'nin en önemli merkezi konumundaydı. Yerli ve Yabancı Tütün Tüccarlarının yöreye çok sık gelmesi ve ihracat nedeni ile oluÅŸan ihtiyaca cevap verebilmesi amacıyla kurulmuÅŸtur.Zaman…

Devamı

Ä°letiÅŸim Bilgileri

Telefon

0362 543 10 75
0362 542 58 48

E-Posta

info@bafratso.org.tr

Adres

Hacınabi Mah. Tekel Cd. No:53- Bafra/SAMSUN

Sihirbaz ortak akıl, sihir yapısal reformlar

 Farklı ülkelerden bine yakın iÅŸadamı TOBB BaÅŸkanı M. Rifat HisarcıklıoÄŸlu’nun ev sahipliÄŸinde Ä°stanbul’da düzenlenen 60. Yıl Uluslararası Ä°ÅŸ Forumu’nda buluÅŸtu.

HisarcıklıoÄŸlu forumun açılışında yaptığı konuÅŸmada iÅŸbirliÄŸinin önemine vurgu yaparak “Bu yüzyıl en basit ifadesiyle “iÅŸ birliÄŸi” yüzyılıdır. bu yüzyılda iÅŸbirliÄŸi yapmayan, içine kapanan, kendi etrafına duvarlar ören kaybeder. Böyle bir anlayış fırsatları kaçırır, risklere dönüÅŸtürür” diye konuÅŸtu.

Forumun açılışına Makedonya CumhurbaÅŸkanı Gjorge Ivanov, BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da katıldılar.

TOBB BaÅŸkanı HisarcıklıoÄŸlu, TOBB’un öyküsünün, 1952 yılında Ankara’da küçük bir ofiste baÅŸladığını hatırlatarak, bugün gelinen noktaya iliÅŸkin bilgi verdi. Türk özel sektörünün çatı kuruluÅŸu olarak 60 gurur dolu yılı geride bıraktıklarını belirten HisarcıklıoÄŸlu, oda baÅŸkanlarına bir çaÄŸrıda bulunarak, “Oda sisteminizi güçlendirmek için, demokratik, ÅŸeffaf, katılımcı ve etkin bir yapı kurmak için çaba gösterin” diye konuÅŸtu.

HisarcıklıoÄŸlu TOBB olarak yaptıkları çalışmalara iliÅŸkin olarak ÅŸunları dile getirdi: “Odalarımız sayesinde, giriÅŸimcilerimiz baÅŸka ülkelerdeki giriÅŸimcilerle bir araya geldi. Yeni ticari anlaÅŸmaların, ortak yatırımların, tecrübe paylaşımının önü açıldı. Odalar sayesinde giriÅŸimcilerimiz proje yazımından, pazar araÅŸtırmasına kadar birçok alanda destek hizmetleri alabilir hale geldi.Türkiye’nin beÅŸeri sermaye birikimine katkı saÄŸlamak için yenilikçi giriÅŸimciler yetiÅŸtiren bir üniversite kurduk. Özel sektör odaklı ekonomi politikaları tasarımında yeni fikirler ortaya koymak için think-tank kurduk. TOBB olarak giriÅŸimcilerimiz daha hızlı, daha güvenli, daha ucuz ticaret yapabilsinler diye gümrük kapılarını modernize ettik.”

-Ä°ÅŸ dünyasının aktörleri buluÅŸtu

Ä°ÅŸ dünyasının yerel aktörleriyle, küresel aktörleri, yani yerel ve uluslararası networkünü Ä°stanbul’da buluÅŸturduklarını belirten HisarcıklıoÄŸlu, “Bugün bu salonda dünya nüfusunun %83’ünü, küresel ekonominin %79’unu oluÅŸturan 87 ülkeden iÅŸ dünyasının liderleri bulunuyor. Bugün bu küresel liderler, Türkiye’nin 7 bölgesinden gelen kanaat önderleri, benim Oda ve Borsa BaÅŸkanlarımla buluÅŸuyor. Bu salonda beÅŸ kıtada iÅŸ yapan, cesur Türk iÅŸ diasporası da bulunuyor. Ayrıca ülkemizin gururu geleceÄŸimizin kadın ve genç giriÅŸimcileri de aramızda. Bizim bir ortak paydamız var. Biz, alın teri döken, emek veren, üreten, vergi veren, istihdam saÄŸlayan iÅŸ insanlarıyız. Hepimiz, ülkelerinin, bölgelerinin kanaat önderleriyiz” dedi.

HisarcıklıoÄŸlu ekonominin küresel ve bölgesel sorunlarını 10 baÅŸlık altında toplarken ÅŸu ifadeleri kullandı: “Avrupa’da bir borç krizi olduÄŸunu herkes görüyor, ama çözüm noktasında siyasi bir liderlik ortaya konulmuyor. Ticaretin önündeki engeller artıyor, korumacılık yeniden körükleniyor. Ä°ÅŸsizlik sorun ama genç iÅŸsizlik daha büyük sorun olarak görünüyor. Ä°ÅŸsizliÄŸin çözümünde mesleki eÄŸitim bir reçete olarak tartışılıyor. Nüfus ve tüketim artışıyla birlikte emtia fiyatlarında yaÅŸanan yükseliÅŸ, üretim maliyetlerini hızla yükseltiyor. Gıda ve enerji krizleri tüm ekonomileri tehdit edici boyutlara geliyor. Yoksulluk ve açlık artıyor, gelir dağılımındaki uçurum her geçen gün büyüyor. OrtadoÄŸu’da yaÅŸanan siyasi geliÅŸmeler küresel ekonomiyi etkiliyor. Hızlı nüfus artışı ve ÅŸehirleÅŸmeye paralel olarak küresel orta sınıfın yükseliÅŸi; küresel siyaset, ekonomi ve iÅŸ yapış biçimlerini tamamen deÄŸiÅŸtiriyor. GiriÅŸimcilik her geçen gün demokratikleÅŸiyor, herkesin iÅŸ kurma imkanına sahip olduÄŸu bir ekonomik yapı geliÅŸiyor. Gözlemim küresel ekonominin enerjisi düÅŸerken, bu süreç yeni çözümleri gündeme almayı zorunlu kılıyor. Bu temel 10 konu da küresel ekonomiyi hızla dönüÅŸtürüyor.”

-“Sihir yapısal reformlar”

Bu devirde sihirbaın ortak akıl, sihrin yapısal reformlar olduÄŸunu söyleyen HisarcıklıoÄŸlu, “21. yüzyılda bölgesel ve küresel sorunlarımızı çözeceksek yapısal reformları ortak akılla inÅŸa etmek zorundayız. Dünyada barışı, huzuru ve istikrarı saÄŸlamak için yeni bir baÅŸlangıç yapmak ve yer kürenin ortakları olarak yakınlaÅŸmak zorundayız. Ya hep beraber kazanacağız, ya da hep beraber kaybedeceÄŸiz” dedi.

HisarcıklıoÄŸlu ÅŸöyle devam etti:“Bugün Avrupa ülkeleri baÅŸta olmak üzere birçok ülkenin boÄŸuÅŸtuÄŸu finansal bunalıma benzer bir krizi biz 2001 yılında yaÅŸadık. Ben de tam 2001 krizinin patlak verdiÄŸi günlerde TOBB baÅŸkanı oldum. O dönemde herkeste müthiÅŸ bir moral bozukluÄŸu vardı. Ancak iÅŸçi sendikaları, memur sendikaları, esnaf, çalışma hayatındaki tüm kesimleri ülkemizin geleceÄŸi için bir araya getirdik. Ä°stiÅŸare mekanizmaları kurduk, ortak aklı hakim kıldık.

Herkes ülke çıkarlarını kendi çıkarlarının üstünde tuttu. Siyasetçilerimiz bu ortak akla dayanarak Türkiye’yi bugüne getiren reformları yapabildiler. Bakın o günlerden bugüne ekonominin kumandanı olan Sayın Babacan aramızda, kendilerine bize doÄŸru pusula oldukları için de teÅŸekkür ediyorum. Bu iÅŸbirliÄŸinin sonunda kazanan ortak akıl oldu, kazanan Türkiye oldu. Bugün yapmamız gereken de küresel ekonominin sorunlarını çözmek için hep birlikte küresel ortak aklı hakim kılmaktır. Öncelikli olarak uluslararası ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz.

Ä°ÅŸ yapma biçimlerimizi kurallar ÅŸekillendirsin, keyfiyet olmasın, kural hâkimiyeti olsun istiyoruz. Aramızda uyuÅŸmazlık oluÅŸtuÄŸunda haklı olanın hakkını alacağı hızlı ve etkin bir yargı sistemi talep ediyoruz. Ekmek ve özgürlük birbirinden ayrılmaz, demokrasinin olmadığı yerde güçlü ekonomi kurulamaz. Hürriyet olmadan, ticaret olmaz, ticaret olmadan, zenginlik olmaz. O yüzden daha fazla demokrasi istiyoruz. Üretimin önünü açarken demokrasinin önünü de açmak zorundayız. GiriÅŸimcilik ancak hür ortamlarda geliÅŸebilir. ZenginleÅŸmenin iki önemli itici gücü var. Güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasi. Ä°kisi birbirinden ayrılmaz bir bütündür.”

-“Rakip deÄŸil ortağız”

Salondaki tüm giriÅŸimcilere ‘ortaklarım’ diye hitap eden HisarcıklıoÄŸlu, “Çinli de, Mısırlı da, Amerikalı da, Ä°ranlı da, Meksikalı da benim ortağım. Benim kanaatime göre bu yüzyılda iÅŸbirliÄŸi yapmayan, içine kapanan, kendi etrafına duvarlar ören kaybeder. Böyle bir anlayış fırsatları kaçırır, risklere dönüÅŸtürür. Bu yüzyıl en basit ifadesiyle “iÅŸ birliÄŸi” yüzyılıdır. Bu salonda dünyanın her yerinden gelen 1000 kiÅŸiyiz. Bu platform iÅŸ birliÄŸi kurmak için sizlere muhteÅŸem bir fırsat sunuyor. Bazılarınızın bu vesileyle ikili iÅŸ görüÅŸmeleri yapacağını biliyorum. Ä°nÅŸallah bu salondan yeni iÅŸ birlikleri ve yeni ortaklılar da çıkacak. Sanayicilerin duayeni Henry Ford’un söylediÄŸi gibi “Bir araya gelmek baÅŸlangıçtır. Bir arada kalmak ilerlemedir. Beraber çalışmak baÅŸarıdır” diye konuÅŸtu.

-Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov

Makedonya CumhurbaÅŸkanı Gjorge Ivanov da, Ä°ÅŸ Forumu'nun, Makedonya ve Türkiye arasındaki dostluktan ve TOBB'un ülke ekonomisinin geliÅŸimindeki rolünden dolayı bu forumda bulunduÄŸunu belirterek, TOBB'un odalar ve borsalar arasında birlik saÄŸlamak, mesleklerin geliÅŸimini düzenlemek, üyeler arasında dürüstlüÄŸü geliÅŸtirmek ve muhafaza etmeyi amaçladığını kaydetti.

Dünyanın bugün küresel, ekonomik, siyasi ve güvenlik riskleriyle karşılaÅŸtığını ifade eden Ivanov, ''Uluslararası ekonomik iÅŸ birliÄŸi küresel rekabeti arttırmak için tek olanaktır. Bu iÅŸbirliÄŸi dünyadaki ekonomik ÅŸartlarda yarışabilmek için ulusal ticari rekabetin güçlenmesini saÄŸlamaktadır'' diye konuÅŸtu.

Ivanov, bu realitede, Makedonya ve Türkiye arasındaki geleneksel iyi iliÅŸkilerin bulunmasından dolayı memnuniyet duyduÄŸunu anlatarak, ÅŸunları söyledi:''Bu olgu iki ülke arasındaki iÅŸ birliÄŸinin güçlenmesine olumlu etki etmektedir. Ä°ki ülkenin arasındaki ekonomik iÅŸ birliÄŸinin arzu edilen seviyeye gelmediÄŸini düÅŸünüyorum. Bu amaçla Makedonya Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti ekonomi planında mevcut tüm kapasiteleri kullanabilmek için ek çaba göstermektedir. Özel sektör ve özellikle giriÅŸimci ruhu global dünyada öncü gücü oluÅŸturmaktadır. Bu güç ekonominin büyümesini saÄŸlamakta, iÅŸsizliÄŸi azaltmakta ve ilerleme yolunu açmaktadır. Sabit ve uzun vadeli ekonomik büyüme ve geliÅŸme ebedi olabilir. Bu tür yaklaşım gelecek için vizyonu açık, rekabet ile karşı karşıya gelebilecek becerikli, kendilerinden emin liderlerin oluÅŸmasını ve hazırlanmasını saÄŸlamaktadır. Tabii ki risk almak için cesaret, baÅŸarıya ulaÅŸmak için yaratıcılık ve motivasyon gerekmektedir. Bugünkü buluÅŸmamızın iÅŸ birliÄŸimizin geliÅŸmesi için yeni ufukların ve fikirlerin oluÅŸumuna katkısı olduÄŸu gibi, iÅŸ ve özel sektörünün geliÅŸimine yardımcı olacağına inanıyorum.''

-Başbakan Yardımcısı Ali Babacan

BaÅŸbakan Yardımcısı Ali Babacan da, bu yıl TOBB'un kuruluÅŸunun 60. yıl dönümü olduÄŸunu belirterek, tüm odalar birliÄŸi camiasını kutladı.

Babacan, ÅŸu anda içinde bulunulan küresel ekonomik konjonktürün özellikle iÅŸ dünyası açısından ciddi problemleri, sıkıntıları beraberinde taşıdığını dile getirerek, belirsizliÄŸin olduÄŸu, hükümetlerin, devletlerin ekonomik politikasında problemler yaÅŸadığı bir dönemde iÅŸ dünyasının da iÅŸinin pek kolay olmayacağını kaydetti.

Bir ülkenin ekonomik istikrarının, makro ekonomik dengelerinin, bu ülkede iÅŸ yapanlar için son derece önemli olduÄŸuna iÅŸaret eden Babacan, ÅŸirketlerin önünü görememesi, gelecekle ilgili kuÅŸkuları olması durumunda da yatırım ve iÅŸ yapmaktan geri durduÄŸunu belirtti.

Babacan, bankaların gelecekle ilgili sıkıntılar görmesi ve bir belirsizlik hissetmesi durumunda kredi vermekten imtina ettiÄŸini ifade ederek, tüketicilerin geleceÄŸe güvenmediÄŸinde harcamalar noktasında çok daha tutuk davrandıklarını, sürekli bir harcama erteleme psikolojisinin içine girdiklerini anlattı.

Ä°ÅŸ dünyasının, ÅŸirketlerin, bankaların, finans dünyasının, halkın tüketiminin durduÄŸu bir ülkede ekonomik büyümenin elde etmenin imkansız olduÄŸunu vurgulayan Babacan, ÅŸunları söyledi: ''Åžu anda pek çok ülkede dünyada bunu izliyoruz. Dünyadaki pek çok ülkede maalesef bir öngörülebilirlik eksikliÄŸi var. Bakıyoruz devlet harcamaları pek çok ülkede oldukça artırılmış, bütçe açıkları zaten artırılmış durumda. Maliye politikası üzerinden sözüm ona hareketlendirme, canlandırma adına atılabilecek adımlar atılmış, hatta orada da denizin sonuna gelinmiÅŸ. Orada hareket alanı kalmamış durumda.

Merkez bankalarının karşılıksız bastıkları para yakın tarihimizde görülmemiÅŸ boyutlara ulaÅŸmış durumda. Buna raÄŸmen ciddi problemler devam ediyor. Büyüme, kalkınma konusunda pek çok ülkede ciddi sıkıntılar görüyoruz.''

BaÅŸbakan Yardımcısı Babacan, hükümetlerin uyguladığı ekonomik politikalarda hep ikilemlerin olduÄŸunu belirterek, sadece politik açıdan bakıldığında kolay adımların olduÄŸunu, bir de belki kısa vadede zorluk getiren orta uzun vadede asıl o ülkeye kazandıran seçeneklerin olduÄŸunu anlattı.

Pek çok ülkede, siyasi karar vericilerin çok kısa vadeli hesaplarla hareket ettiÄŸini ifade eden Babacan, siyasi karar vericilerin, 'sonra bakalım kim öle, kim kala' dediklerini, bu kısa vadeli politikaların ciddi problemleri beraberinde getirdiÄŸini kaydetti.

-Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise, ''Libya için ayaÄŸa kalkanların Suriye'deki katliamlar karşısında sessiz ve tepkisiz kalması, insanlık vicdanında tamiri zor yaralar açmaktadır'' dedi.

TOBB tarafından düzenlenen Uluslararası Ä°ÅŸ Forumu'nda konuÅŸan Yazıcı, bugünün dünyasının sosyal ve siyasi açıdan çeÅŸitli deÄŸiÅŸimler ve dönüÅŸümler geçirdiÄŸini, yeni dengeler oluÅŸtuÄŸunu ve yapıların yeniden ÅŸekillendiÄŸini söyledi.

DeÄŸiÅŸimlerin, yapısı itibariyle birtakım sıkıntıları da beraberinde getirdiÄŸine dikkati çeken Yazıcı, böyle zamanlarda riskleri görme, fırsatları deÄŸerlendirmenin aynı ölçüde deÄŸerli olduÄŸunu kaydetti.
''Åžüphesiz ki ancak dönüÅŸümü yakalayan toplumlar yeni uluslararası sistemin inÅŸasında söz sahibi olacaklardır'' diyen Yazıcı, deÄŸiÅŸimi öngörüp politikalarını ona göre belirleyenlerin, riskleri fırsata çevireceklerini, Kuzey Afrika ve OrtadoÄŸu'da yaÅŸanan geliÅŸmelerin bu çerçevede deÄŸerlendirildiÄŸi zaman daha bir anlam kazanacağını aktardı.

2010'da Tunus'ta baÅŸlayarak Mısır'a ve tüm bölgeye yayılan halk hareketlerinin, bölgede sadece rejimleri deÄŸiÅŸtirmekle kalmayıp, Orta DoÄŸu'ya uzun yıllardır hakim olan yönetim anlayışının dönüÅŸümüne kapı araladığını belirten Yazıcı, Tunus'ta, Mısır'da ve Libya'da yaÅŸananların, artık otoriter rejimlere yer olmadığını açıkça ortaya koyduÄŸunu vurguladı.

'Küresel refah ve istikrar, bölgesel refah ve istikrar, tek tek ülkelerin huzur ve barışıyla yakından baÄŸlantılıdır. Türkiye, OrtadoÄŸu, Balkanlar, Kafkaslar gibi çalkantılı bir coÄŸrafyanın ve aynı zamanda dünyanın en önemli ticaret ve enerji hatlarının kesiÅŸtiÄŸi bir kavÅŸak noktasında yer almaktadır'' diyen Bakan Yazıcı, Türkiye'nin bu anlamda, zor ama bir o kadar da fırsatlarla dolu bir coÄŸrafyada bulunduÄŸunu, bölgede barışı, istikrarı, dayanışmayı ve demokrasiyi savunduklarını söyledi.