Su Ürünleri Üreticileri Bafra’da Buluştu
Su Ürünler Yetiştiricileri Üretici Birliği, Bafra Şehir Kulübünde öğle yemeğinde bir araya gelerek kuruluş genel kurulunda çoğunluğu sağlayarak toplandılar.
Öğle yemeği öncesinde Samsun İli Su Ürünler Yetiştiricileri Birliği Geçici Yönetim Kurulu Başkanı Osman Parlak basına yaptığı açıklamasında;”Türkiye’de 704 bin üretim yapılmaktadır,189 Bin tonu yetiştiricilik yolu ile elde edilmektedir.66 Bin ton su üzeri ilaç üretilmektedir.65 Bin tonu ise ithal edilmektedir.395 Milyon dolar ihracatımız var,173 Milyon Dolar ithalatımız var. Türkiye’de su ürünleri kişi başına,7 kg civarında, Dünyada 18 kilo, Avrupa birliğinde 26 kg ve Japonya’da ise 80 kg olarak gerçekleşmektedir” dedi.
Osman Parlak,”Türkiye de su ürünleri dediğimiz akla Karadeniz gelir, Karadeniz denildiğinde de öncelikle Hamsi akla gelir. Türkiye’deki su ürünlerinin en bel kemiği ise Samsun’dur. Çünkü Samsun Türkiye’de avcılıkta karaya çıkan en önemli yeridir. Dolayısıyla avcılık atışından en önemli yeri olan Samsun’un işlevi olarak önemli bir yer haline gelmesi gerekmektedir. Bunun için de önemli alt yapı eksikleri vardır. Hep beraber oturursak, tartışır ve konuşursak. Türkiye’nin en önemli işleme tesislerinin Samsun-Sinop limanlarında olacağını söylemek mümkündür.”
Osman Parlak,”Şuanda Samsun’da 5 Bin Ton yetiştiricilik için kapasitemiz var. Samsun bütün yetiştiricilik imkânlarını kullandığı takdirde, Samsunda üretimin 25 Bin Tona üretime ulaşmak mümkündür. Bunun 10 Bin Tonu Derbent Barajında,15 Bin Tonu ise Yakakent’de Deniz’de kurulabilir. Bunu Sinop’la birleştirdiğiniz takdirde işte o zaman 50 Bin Ton Üretim yapılabilir. Bunların üretim alanları açılmış yani yatırımcılar beklenmektedir. Samsun burada çok önemlidir. Samsun’da teknecilikler arasında ilk sektör balıkçılıktır.” Şeklinde konuştu.
Ayrıca Osman Parlak,”Dünya geneline baktığımızda diğer ürünlerimizden ihraç edemiyoruz. Ama en fazla Balık İhraç edebiliyoruz. Bu şunu gösteriyor, Balık çok kaliteli, güvenilir ve Dünya’nın her ülkesine ihraç edile bilecek özelliktedir. Bundan dolayı geliştirdiğimiz sektörde hep birlikte daha fazla önem vermememiz lazım… Samsun’daki gerek siyasetçilerden, gerek bürokratlardan, yöneticilerden bu güne kadar göstermiş oldukları gayretten teşekkür ediyoruz. Ancak yeterli değil, Samsun’u avcılıkta, hem işlemecilikte Türkiye’nin 1 numaralı yeri yapabiliriz. Bu mümkündür. Bunları üretim alanları bizlerde açılmıştır.” Dedi.
Sözlerini sürdüren Osman Parlak,”Her yıl Çevre Bakanlığının yetkileri kapsamında sulardan ve diplerden örnekler alıyorlar ve laboratuarlarına götürüyorlar. Burada analiz ettiriyorlar. Dolayısıyla bu laboratuarlardan çıkan sonuçlardan hepimizin ikna olması gerekiyor. Laboratuarlardan çıkan kötü sonuçlar olduğumu Çevre Bakanlığı gerekli önlemleri alıyor. Gerekirse bu çiftlikleri kapatıyor. Ama bizler bu birliğimizi çok zor şartlar içinde kurduk. Kapasitemiz yüksek olmasına rağmen, Üreticiler Türkiye’yi son on yıl içerisinde kapasitelerinin çok üstüne çıkmıştır.50 Bin ton üretimden 200 Bin Ton üretimine kadar ama bu sektör devletin her türlü destek vermesine rağmen, her türlü teşvik vermesine rağmen sektör maalesef kötü durumda… Çünkü piyasada çok kötü bir yem var. Bu yem balık piyasasını iflasa sürüklüyor. Bununla da ilgili geçen hafta sayın müsteşarımızla, Bakanlığımızda buluştuk tartıştık “ diyerek sözlerini tamamladı.
Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin,”Su ürünleri ile ilgili kapsamlı çalışma olması, Bafra Belediye Başkanı olarak beni mutlu ediyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan, bir ülkenin denizlerle sularla istenildiği kadar fayda alındığı söylenilemez. Sürekli bunlar tartışılıyor ama biriler gelecek biriler bir şey yapacak bizlerde faydalanacağız. Hep böyle avutuluyor. Burada ki arkadaşlarımın toplanıp su üreticiliği adına bir şeyler yapması güzel bir durumdur. Osman Beyinde anlattığı gibi ihracat ve ithalat arasında bu kadar iyi bir fark var. Dışarıdan gelebilecek dövizin tabii ki bizlere katkısı olacaktır. Bu uğraş yolunda gayretleri olacak, arkadaşlara bizlerin her zaman yanlarında, onlara yardımcı olacağız. Bu işler öncellikle örgütlü, birlik ve beraberlik çerçevesinde olunca tüm engeller aşılabilir.” Dedi.
Bafra Kaymakamı Ali Katırcı konu ile ilgili yaptığı kısa açıklamasında;”Samsun İli Su Üreticileri Yetiştiriciliğinin ilk genel kurulunun Bafra’da yapılması bize ayrı bir mutluluk vermiştir. Bu mesleğe baktığımızda 16 üyesinden 9’u Bafra’dan olup, diğer üyelerimiz komşu ilçelerimizdendir. Bafra kaynakları bakımından bu yatırımlara açık olan bir ilçedir. Burada bulunan organize sanayi bakımından da konumu iyi bir yerdedir. Umuyorum ki bu birlik ve berberlik kendi içerisinde sağlandıktan sonra kurumsal yapısı içerisinde kendi ayaklarının üstünde durmak adına sağlıklı olur. Daha sonra da Samsun kamuoyununda balıkçılık üzerinde iyi bir sektör haline gelir. Tabii ki bu işletmelerinin yapılırken doğayı da korumak gerekir. Bizden sonraki gelecek nesillere bıraka bilmek için koruma kollama dengesini iyi kurmak gerekmektedir. Burada da birliğimize büyük görev düşmektedir. Bu gün bunun ilk adımını burada atıyoruz. Umuyorum ki gerek yetiştiricilik gerek pazarlama konusunda olsun ihraç alanında bizlere de görev düşmektedir. Bizler her zaman sizlere destek olmaya hazırız.” diyerek sözlerini tamamladı.
Öğle yemeğinden sonra Bafra TSO toplantı salonunda Samsun İli Su Üreticileri Yetiştiriciliği Birliği kuruluş genel kuruluna tüm üyeler katıldı. Üyelerinin toplanması ile birlikte ilk olarak geçici olarak Yönetim kurul başkanı olan Osman Parlak kurulda başkan seçildi.
Samsun İli Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği kuruluş genel kuruluna katılanlar arasında Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin,Bafra TSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Durgun,Tarım İl Müdürü Kadir Güven,Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun,Bafra İlçe Emniyet Müdürü Abdullah Yahşi,Bafra TSO Yönetim Kurulu Eski Başkanı Rızvan Aksoy,Bafra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doc.Dr.Nejdet Çamaş,Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl ve Üretici birliği üyeleri de vardı.